Adventi gyertyák jelentése és színei

Adventi gyertyák jelentése és színei

Az advent egyik legismertebb szimbóluma az adventi koszorú, sokan vásárolnak, vagy készítenek házilag adventi koszorút. Mi az adventi gyertyák jelentése, és mik az adventi gyertyák színei?

Adventi gyertya színei

Az adventi koszorú manapság sok helyen elsősorban dekorációs célokat szolgál,  a készítők is igyekeznek ezeknek az igényeknek megfelelni, és különféle színekben készítenek adventi koszorúkat. A hagyomány szerint az adventi gyertya színei meghatározottak, és jelentésük is van.

Eredetileg 24 gyertya volt az adventi koszorún, de manapság már csak 4 gyertyát raknak rá. 

Adventi gyertya színei a katolikusoknál

A katolikusoknál az adventi gyertya színei megegyeznek az adventi időszak liturgikus színeivel. A katolikusoknál az adventi koszorún 3 db lila és 1 db rózsaszín adventi gyertya van. A lila a böjtnek a színe, a rózsaszín pedig az örömé. A rózsaszín gyertyát advent harmadik vasárnapján gyújtják meg.

katolikus adventi koszorú lila és rózsaszín gyertyával

Az is elfogadott, ha az adventi koszorúra négy darab lila vagy négy darab fehér gyertyát raknak.

Adventi gyertya színei a protestánsoknál

A protestánsok általában piros adventi gyertyákat raknak a koszorúra.

protestáns adventi koszorú piros gyertyákkal

Adventi gyertyák jelentése

Az adventi koszorú kör alakaja Isten örökkévaló szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak (leggyakrabban fenyő) a reményt és az életet, a gyertyák pedig a növekvő fényt. A 4 gyertya advent 4 hetét és 4 fogalmat jelképez. Karácsony közeledtével minden vasárnap eggyel több gyertyát kell meggyújtani. Az estéket egykor a gyertya mellett, adventi dalok éneklésével töltötte a család

Az első adventi gyertya jelentése – Hit

Az első adventi gyertya lila, amit advent első vasárnapján kell meggyújtani. Advent első vasárnapjának időpontja évről évre változik, Szent András napjához (december 1.) legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük.Ha templomba mész advent első vasárnapján a  templom díszítése és a pap ruhája is lila lesz, mivel a lila az egyház ünnepi színe. Az első adventi gyertya a hitet és Ádámot és Évát jelképezi, hiszen Ádám és Éva voltak az elsők, akiknek Isten elsőként ígérte meg a megváltást. 

A második adventi gyertya jelentése – Remény

A második adventi gyertya a reményt jelképezi, a reményt, hogy eljön a Messiás. Advent második vasárnapján is lila gyertyát kell meggyújtani.

A harmadik adventi gyertya jelentése – Öröm

Advent harmadik vasárnapján rózsaszín gyertyát kell meggyújtani, a rózsaszín az öröm színe. A harmadik gyertya Szűz Máriára is utal, aki megszülte a Fiút.

A negyedik adventi gyertya jelentése – Szeretet

Advent negyedik vasárnapján lila gyertyát kell meggyújtani, ami szeretet jelképezi, és utal még Keresztelő Szent Jánosra, aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez.

Nézd meg ezeket is:

.

Array