Mikulás rénszarvasai

mikulás rénszarvasai

A Mikulás szánját rénszarvasok húzzák, hogy a Mikulás minden gyerekhez el tudja juttatni az ajándékot. Hány rénszarvasa van a Mikulásnak, hogy hívják a Mikulás rénszarvasait, mi a Mikulás rénszarvasainak neve? Tudj meg mindent a Mikulás rénszarvasairól!

Hány rénszarvasa van a Mikulásnak?

A Mikulásnak eleinte 8 rénszarvasa volt, ők egy 1823-as versben szerepeltek ( Clement C. Moore – A Visit from St. Nicolas). Kb. 100 évves később 1949-ben nagyon népszerű lett egy gyerekdal, ami Rudolfról, a piros orrú rénszarvasról szólt, így Rudolf is csatlakozott a rénszarvas a csapathoz, és azóta ő lett a leghíresebb rénszarvas. Tehát jelenleg 9 rénszarvasa van a Mikulásnak.

 

Hogy hívják a Mikulás rénszarvasait?

Ők a Mikulás rénszarvasai, eredetileg angol nevük van, mellette a magyar fordítások.

Comet – Üstökös
Cupid – Íjas
Vixen – Csillag
Dancer – Táncos
Prancer – Pompás
Blitzen – Villám / Mennydörgés
Dasher – Táltos
Donder – Ágas
Red Rudolph – Rudolf, a piros orrú

Több fordítása is van a szarvasok neveinek, ezekkel is lehet találkozni:

Fürge, Sármos, Talpas, Kerge, Csámpás, Torkos, Bátor, Szélvész és Rudolf

Rénszarvas mese

Mivel Rudolfnak piros az orra, a többi rénszarvas kiközösítette, akármit is csinált Rudolf nem tudta elérni, hogy befogadják a többiek. Egyik este hatalmas köd volt, és a Mikulásnak gondot jelentett, hogy a nagy ködben hogy fogja tudni elvinni a gyerekeknek az ajándékot. Ekkor támadt a Mikulásnak az az ötlete, hogy Rudolf, a piros orrával tudja mutatni az utat. Így sikerült az ajándékot minden gyerekhez eljuttatni. Ezt követően Rudolf lett a rénszarvas csapat vezetője. Nagyon népszerű lett, történetét megfilmesítették, játékokon, plüssfigurákon, pulóvereken szerepel.

rudolf Mikulás rénszarvasa plüss

Ez a Mikulás nem az a Mikulás!

Azt azért jó tudni, hogy az a Mikulás, aki rénszarvasokkal utazik, nem ugyanaz a Mikulás, mint aki Kelet-Európában, így Magyarországon is ajándékozza a gyerekeket. A „magyar” Mikulásnak krampuszai vannak és nem rénszarvasai. A rénszarvasok nevei is mutatják, hogy ők elsősorban az angolszász országokban népszerűek, ahol a Mikulás, azaz Santa Claus karácsonykor viszi az ajándékot a rénszarvasokkal, és nem Mikulás napján, mint Magyarországon. De a filmeknek meg az internetnek köszönhetően a rénszarvasok már nálunk is népszerűek lettek. Rénszarvasos verseket itt tudsz olvasni.

Array