Hol töltsük a karácsonyt?

karácsony család

Karácsony előtt sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hol is töltsék el az ünnepeket. Az évvégi hajrában sokan kimerülnek, és úgy érzik, hogy alig maradt energiájuk felkészülni karácsonyra. Ha otthon maradunk, akkor az sem feltétlenül lesz pihentető, hiszen valószínűleg fogunk vendégeket fogadni, vagy akár mi magunk megyünk majd vendégségbe.  Nézzük, hogy lehet úgy alakítani a programokat, hogy az egész ünnep ne rohanással teljesen. 

Karácsony otthon vagy szállodában?

Az olaszok szokása szerintünk is követendő: Natale con i tuoi, Capodanni con chi vuoi.. Ez annyit jelent, hogy a karácsonyt töltsd a családoddal, a szilvesztert pedig azzal, akivel akarod. Nos, igen! A karácsony az egy családi ünnep, amit ünnepelhetünk szűk vagy tágabb körben is, és ezen van a lényeg. Sokszor a távolabb rokonokkal egész évben nincs lehetőségünk találkozni, csak az ünnepek alatt, ezért ne szalasszuk el ezt az alkalmat. 

Azonban nem szükséges, hogy mind a három nap folyamatos vendég járással teljen. Egy alkalomra is korlátozhatjuk ezt. Ilyenkor általában felmerülnek a szokásos kifogások, mint például, hogy nincs elég hely ehhez otthon. A távolabbi vendégeket el is kéne akkor szállásolni, és nincs elég karácsonyi ágyneműhuzat és ágy sem. De erre is van megoldás, és nem kell minden évben valakinek feláldoznia magát a karácsony oltárán. Előzetes megbeszéléssel például megegyezhettek, hogy idén a karácsonyt a teljes család egy szállodában tölti ajándékozás helyett. Így nem kell főznie senkinek, pihenhettek és közös új élményeket is szerezhettek. 

Ha a fenti ötlet nem működik, akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy a nagy közös vacsorát egy étterembe szervezitek, és a távol élő rokonokat szállásoljátok el magatoknál. Bár így is vendéglátók lesztek, de a feladatok ezzel is jelentősen lecsökkenek. És mivel egy család vagytok, ezért a feloszthatjátok, hogy melyik rokon kinél alszik. Így nem egy valakinek kell mindent intéznie, és a már meglévő karácsonyi párnahuzat garnitúra mellé sem kell feltétlenül újabbakat vásárolni a vendégek érkezése miatt. 

Persze, ha klasszikus karácsonyozás hívei vagytok, akkor bele kell állni a dologba, és már az adventi időszakot is kihasználni a készülődésre, amennyire csak lehet. Ilyen esetben az otthoni dekorációk kihelyezését például ne hagyd december 24-re. Amit csak lehet készíts el előre a karácsonyi menüből. A vendégek mindig ígérik, hogy ők majd mindenben segítenek, de tudjuk jól, hogy sokkal több energia általában elvégezni a feladatokat, ha már ott vannak. Hiszen nem ismerik úgy a járást, nem feltétlenül tudják, hogy mit hol találnak, és mások lehetnek a szokásaik is, ami konfliktus forráshoz vezethet. Viszont, ha mindent alaposan előkészítesz, akkor már csak apróbb simítások maradnak hátra, és tudsz a családra és a vendégekre összpontosítani. Így már semmi nem állhat a jóízű beszélgetések, lakomák útjába és felhőtlenül élvezhetitek ezt a meghitt ünnepet. 

Array