7 tipp a dugulás megelőzésére

dugulás megelőzés

Az ünnepi készülődés mindig sok stresszel jár, hiszen szeretnénk, ha minden tökéletes lenne, az ételek, a dekoráció, az ajándékok. És vannak olyan dolgok, amik mindig a legrosszabb pillanatban történnek, mint például a dugulás. Elég kellemetlen, ha nem tudjuk lehúzni a wc-t, mikor vendégekkel van tele a ház, és ilyenkor szakembert sem egyszerű találni. Ezért a legjobb módszer a megelőzés, ehhez gyűjtöttük össze a legjobb tippeket!

7 tipp a dugulás megelőzésére

Ha betartjuk a következő szabályokat, akkor remélhetőleg nem kell sem ünnepekkor, sem máskor a lefolyó duguláselhárításával foglalkoznunk. 

 

1. Forró vízzel mosogass!

A mosogatást forró vízben végezd, hogy a tényérokon lévő zsiradék maradék fel tudjon oldódni. Mosogatás előtt az ételmaradék nagy részét távolítsd el a kukába, hogy ne kerüljön a lefolyóba!

2. Használj lefolyószűrőt!

A lefolyoszűrő használata a mosogatóknál mindenképpen ajánlott, hiszen ha ételmaradék kerül a lefolyóba, az könnyen problémát okozhat. A lefolyószűrő ezt megakadályozza, párszáz forintért beszerezhetünk egyet, és már lehet színes, divatos változatokat is kapni, amik a konyhát is feldobhatják.

3. Ne öntsd a használt olajat a mosogatóba!

A használt olajat semmiképp ne a mosogatóba öntsd, mert a zsiradék rátapad a csövek belsejébe, és dugulást okozhat. Ráadásul nagyon környezetszennyező is. Ezért a használt zsiradékot gyűjtsd egy zárható edénybe, és vidd el valamelyik gyűjtőpontra, egyes benzinkutaknál le lehet adni, sok helyen vannak gyűjtőládák kihelyezve, vagy a településeken időnként megrendezett veszélyeshulladék gyűjtésnél is át szokták venni.

4. Hetente egyszer öblítsd át forró vízzel a mosgató lefolyót!

Forralj vizet, és óvatosan öntsd a lefolyóba, ez segít eltávolítani a csövekre tapadt olajat, zsírt.

5. Rendszeresen tisztítsd a szifonokat!

A szennyeződések egy része, ami átjut a lefolyón, a szifonokban gyűlik össze, ezért a szifonokat 6 havonta javasolt kitisztítani. A burás szifonoknál a bura belsejét és a levezetőcsövet is át kell mosni zsíroldószerrel. A hattyúnyakas változatoknál szintén az íves részt és a becsatlakozó csövet is ki kell tisztítani. 

6. Szabadulj meg a hajszálaktól!

A hajszálak is felelősek a dugulások kialakulásáért, ezért próbáljuk meg elérni, hogy minél kevesebb hajszál jusson a lefolyókba. A kádaknál, zuhanytálcáknál ez nem egyszerű, de már az is sokat segít, ha hajmosás előtt jó alaposan megfésülködünk, hogy hajmosás közben minél kevesebb hajszál kerüljön a mosóvízbe.

7.  A WC kagyló nem szemétkosár!

A WC-be csak toalettpapírt dobjunk, és lehetőleg vízben oldódó változatot használjunk. A WC papíron kívül semmi más nem kerülhet a WC-be, a fültisztító pálcikának, arcpamacsnak, nedves törlőkendőnek és a zsíros ételmaradékoknak a szemétkosárban a helyük! 

Mi van, ha mégis beüt a baj? Ilyenkor próbálkozhatunk a duguláselhárítás házilag kivitelezhető eszközeivel, mind például a szódabikarbóna és ecet vagy sütőpor ecet és forró víz párosításával, ezek az alapanyagok a legtöbb háztartásban megtalálhatók, de mindig a megelőzés a legjobb taktika.

Array