A pezsgőt nem csak meginni lehet szilveszter éjjelén, hanem isteni desszertet is lehet belőle készíteni, mint például a sabayon, ami egy borsodóra hasonlító krém.
Pezsgő sabayon, zabaglione hozzávalók:
- 4 db tojás
- 6 dkg cukor
- 1 dl pezsgő
- 20 dkg erdei gyümölcs, vagy málna, eper egyéb gyümölcs ízlés szerint
Pezsgő sabayon, zabaglione elkészítése:
1.A pezsgő sabayon készítéséhez szükséged lesz olyan keverőtálra, amit gőz fölött tudsz melegíteni, és egy olyan lábosra, amibe ez a keverőtál belefér.
2. Melegíts vizet a lábosban.
3. Válaszd szét a tojásokat, a fehérjékre nem lesz szükség.
4. Add a tojás sárgájához a cukrot, és keverd néhány percig, míg a tojássárgája ki nem fehéredik, és dupla mennyiségűre nő. A legegyszerűbb egy kézi habverővel végezni ezt a műveletet, de ha kellő erőt érzel magadban, kézi habverőt is használhatsz.
5. Öntsd fokozatosan a pezsgőt a tojásos masszához és keverd tovább.
6. Tedd a keverőtálat a gőz fölé, úgy hogy a tál alja ne lógjon bele a vízbe, és keverd még a sabayont még kb. 10 percig, míg a mártás nem lesz habos, és a mennyisége meg nem nő.
7. Tedd kis tálkába a gyümölcsöket, és kanalazd rá a pezsgő sabayont. A tetejét szakács fáklyával meg lehet karamellizálni, de e nélkül is nagyon finom.
Ha szereted a pezsgős desszerteket, nézd meg a pezsgős panna cottát is!