A wellington bélszín önmagában ünnepi étel, de ha még gesztenye is kerül a töltelékbe, akkor nem csak karácsonyi, hanem igazán karácsonyi étel lesz belőle!
Karácsonyi wellington bélszín hozzávalók:
- 90 dkg bélszín
- 2 evőkanál olívaolaj
- angol mustár
- só
- bors
Töltelékhez:
- 70 dkg barna csiperke
- 10 dkg főtt gesztenye
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál kakukkfű levele
Összeállításhoz:
- 8 szelet pármai sonka
- 50 dkg leveles tészta
- 2 db tojás sárgája
- liszt
Karácsonyi wellington bélszín elkészítése:
1.Hártyázd le a bélszínt, sózd és borsozd.
2. Melegítsd fel az olíva olajat egy serpenyőben, és süsd körbe a bélszínt, míg minden oldala egyenletesen meg nem barnul, ez kb. 5 perc.
3. Vedd ki a bélszínt a serpenyőből, és egyből kend körbe a mustárral.
4. Tedd a megtisztított gombát, megfőtt gesztenyét, a fokhagymát, egy kevés sót és borsot az aprítógépbe, és aprítsd fel, míg egy egységes masszát nem kapsz.
5. Melegíts fel egy nagyobb serpenyőt, és tedd bele a gomba pürét és a kakukkfű leveleket.
6. Pirítsd magas hőfokon, kevergetve. A gomba sok nedvességet tartalmaz, annak el kell párolognia, különben át fogja áztatni a tésztát. Ha elkészült a gomba püré tedd félre és hűtsd ki.
7. Helyezz egy nagy darab fóliát az asztalra. A fóliára helyezd a pármai sonka szeleteket egymás mellé, úgy hogy kicsit fedjék egymást.
8. Egy késsel kend a pármai sonka szeletekre a gomba pürét, úgy hogy a széleken maradjon 2,5 cm.
9. Helyezd az elősütött bélszínt a gomba püré közepére, és a fólia segítségével tekerd a sonkát a bélszín köré. A fólia végeit csavard össze, és tedd a húst a hűtőbe 15 percre.
10. Nyújtsd ki a leveles tésztát.
11. Két db tojás sárgáját verj fel 1 evőkanál vízzel. Ezzel a keverékkel kend át a leveles tésztát.
12. Helyezd a bélszínt a leveles tészta közepére, csomagold be a tésztába, a felesleges tésztát vágd le. Tedd a wellington bélszínt a fagyasztóba 10 percre.
13. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
14. Vedd ki a wellington bélszínt a fagyasztóból, és a tésztát kend át a tojással.
15. Helyezd át egy tepsire, és süsd 35 percig.
16. Ha megsült a karácsonyi wellington bélszín, vedd ki a sütőből, pihentesd 15 percig, és akkor szeleteld.
A recept Gordon Ramsay-től származik.
Tudtad, hogy ezt az ételt csirkemellből is el lehet készíteni? Nézd meg a wellington csirkemell receptjét is!
Milyen köret illik a wellington bélszínhez?