A diós koskárka egy látványos, finom süti, aminek előnye, hogy sokáig eláll, ezért lakodalmas sütinek is szokták készíteni, de ott a helye az ünnepi asztalon is például karácsonykor vagy húsvétkor.
Ahhoz, hogy szép diós kosárkát tudjunk készíteni, szükségünk lesz kosárka formákra. Ha ilyen nincs otthon, akkor a diós kosárkát muffin formában is el lehet készíteni. Úgy kevésbé lesz látványos, de ízre ugyanolyan finom lesz.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 28 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 2 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
Dióhabhoz:
- 4 db tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg darált dió
- fél citrom leve
Töltelékhez:
- sárgabarack lekvár
Diós kosárka elkészítése:
1 A diós kosárka alapja egy linzertészta, ennek elkészítéséhez tedd egy tálba a lisztet, és morzsold el benne a hideg vajat. Fontos, hogy hideg vajat használj, különben szét fog folyni a tészta. Gyorsan is kell dolgozni, hogy a kezed melegétől ne olvadjon fel túlságosan a vaj.
2. Add a morzsalékhoz a tojások sárgáját, a sót, a porcukrot és a reszelt citrom héját, és dolgozd egynemű tésztává.
TIPP
A tésztát késes robotgéppel is készítheted.
3. A linzertésztát csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe egy órára.
4. Amíg pihen a tészta, készítsd el a diós kosárka töltelékét. Egy robotgép segítségével kezdjél habot verni a tojásfehérjéből, és amikor kezd összeállni, fokozatosan adagold hozzá a porcukrot és addig verd tovább, míg fényes nem lesz a tojáshab.
5. Add a habhoz a citromlevet és óvatosan forgasd bele a darált diót.
6. A kosárformákat vagy muffinformát vajazd ki jó alaposan és szórd meg liszttel. Ha szilikon formát használsz, azt nem kell vajazni.
7. A tésztából vegyél le egy diónyi darabot, és nyomkodd bele a kosárformába, úgy hogy ne legyen túl vastag, és a tészta töltse ki a mélyedéseket.
8. Szúrkáld meg egy villával a tésztát.
9. Tegyél mindegyik kosárkába egy kanál sárgabaracklekvárt.
10. Majd egy habzsák segítségével nyomd a diós habot a kosárkák 3/4-ig.
11. Tedd a diós kosárkákat 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 20 percig.
12. Ha a kosárkák széle megbarnult, elkészült a süti, vedd ki a sütőből hűtsd ki, majd óvatosan vedd ki a sütőformából.
Nézd meg ezt is:
.