Diós kosárka

diós kosárka

A diós koskárka egy látványos, finom süti, aminek előnye, hogy sokáig eláll, ezért lakodalmas sütinek is szokták készíteni, de ott a helye az ünnepi asztalon is például karácsonykor vagy húsvétkor.

Ahhoz, hogy szép diós kosárkát tudjunk készíteni, szükségünk lesz kosárka formákra. Ha ilyen nincs otthon, akkor a diós kosárkát muffin formában is el lehet készíteni. Úgy kevésbé lesz látványos, de ízre ugyanolyan finom lesz.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 28 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj

Dióhabhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • fél citrom leve

Töltelékhez:

  • sárgabarack lekvár

Diós kosárka elkészítése:

1 A diós kosárka alapja egy linzertészta, ennek elkészítéséhez tedd egy tálba a lisztet, és morzsold el benne a hideg vajat. Fontos, hogy hideg vajat használj, különben szét fog folyni a tészta. Gyorsan is kell dolgozni, hogy a kezed melegétől ne olvadjon fel túlságosan a vaj.

2. Add a morzsalékhoz a tojások sárgáját, a sót, a porcukrot és a reszelt citrom héját, és dolgozd egynemű tésztává.

TIPP

A tésztát késes robotgéppel is készítheted.

3. A linzertésztát csomagold folpackba, és tedd  a hűtőbe egy órára.

4. Amíg pihen a tészta, készítsd el a diós kosárka töltelékét. Egy robotgép segítségével kezdjél habot verni a tojásfehérjéből, és amikor kezd összeállni, fokozatosan adagold hozzá a porcukrot és addig verd tovább, míg fényes nem lesz a tojáshab.

5. Add a habhoz a citromlevet és óvatosan forgasd bele a darált diót.

6. A kosárformákat vagy muffinformát vajazd ki jó alaposan és szórd meg liszttel. Ha szilikon formát használsz, azt nem kell vajazni.

7. A tésztából vegyél le egy diónyi darabot, és nyomkodd bele a kosárformába, úgy hogy ne legyen túl vastag, és a tészta töltse ki a mélyedéseket.

8. Szúrkáld meg egy villával a tésztát.

9. Tegyél mindegyik kosárkába egy kanál sárgabaracklekvárt.

10. Majd egy habzsák segítségével nyomd a diós habot a kosárkák 3/4-ig.

11. Tedd a diós kosárkákat 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 20 percig.

12. Ha a kosárkák széle megbarnult, elkészült a süti, vedd ki a sütőből hűtsd ki, majd óvatosan vedd ki a sütőformából.

Nézd meg ezt is:

TOP 100 karácsonyi süti

.

Summary
recipe image
Recipe Name
Diós kosárka
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time