Hogyan lehetsz önellátó 2024-ben?

önellátás

A mai világban egyre többen törekednek az önellátásra. Lássuk be, hogy a globális problémák (klímaváltozás, gazdasági válságok, háborúk, stb) miatt fokozott bizonytalanságnak vannak kitéve azok a háztartások, amelyek teljes mértékben a különböző szolgáltatóktól és üzletektől függnek. Ha nem szeretnénk a véletlenre bízni a jövőnket, érdemes nekünk is átváltani a részleges, vagy teljes önellátásra. Ehhez gyűjtöttünk néhány tippet, melyek remélhetőleg hasznosnak bizonyulnak.

Gondoskodj otthon élelmiszerről

Mielőtt belevágnánk, tisztázni kell, hogy az önellátás és a fenntartható életvitel nagyon sok mindenben hasonlít. Mindkettő lényege, hogy óvjuk a természetet és csökkentsük a hulladék gyártást. Ha ezeket sikerül megvalósítani, örömmel tapasztaljuk majd, hogy az önellátás kevesebb pénzbe kerül, mint a fogyasztói társadalom életvitele. Ehhez természetesen plusz energiára, időre és befektetésre van szükség, de ha sikerül kiépíteni egy rendszert, onnantól minden gördülékenyen megy.

Fontos lépés az önellátás felé, hogy saját magunk teremtjük elő az élelmiszert, amit fogyasztunk. Ehhez elsősorban szükség lesz egy jó termőföldre. Amennyiben 1 hektárnál nagyobb területen szeretnénk gazdálkodni, elkerülhetetlen az aranykalászos gazda tanfolyam elvégzése, ugyanis Magyarországon jelen pillanatban csak bejegyzett földművesek vásárolhatnak ilyen méretű földet.

Az aranykalászos gazda képzés egyébként nem csak a megfelelő papír miatt hasznos, hanem azért is, mert a tanfolyam során a résztvevők megtanulják a hatékony gazdálkodás alapjait. Így akkor is érdemes elvégezni, ha csak a kertben szeretnénk gazdálkodni. A megfelelő tudással a legkisebb földből is kihozhatjuk a maximumot.

De milyen élelmiszert tudunk mi magunk is előállítani? Kezdjük a zöldségekkel és a gyümölcsökkel. Ültessünk minél több zöldséget, és gyümölcsfát, a terméseiket pedig tartósítsuk, amennyiben nem tudjuk azonnal elfogyasztani. A gyümölcsöt kiválóan el lehet raktározni lekvárként, vagy aszalt állapotban, míg a zöldségeket elég egyszerűen lefagyasztani. Érdemes megemlíteni még a fűszereket, amiket szintén lehet otthon, viszonylag kis helyen termeszteni.

A zöldségek, gyümölcsök, és fűszerek mellett próbálkozzunk meg a háziállatok tartásával. Ahol elegendő hely áll rendelkezésre, jól jöhet egy kecske, vagy bárány, kisebb telkeken pedig simán elfér néhány nyúl, tyúk, vagy kacsa. Az állatokat tarthatjuk a tejük, illetve tojásaik miatt, de a húsukat is nyugodtan felhasználhatjuk. Itt is fontos a megfelelő tartósítás, és a felesleg kerülése.

Hogyan spórolhatsz az energiával?

Az önellátás nem csak a táplálkozásra vonatkozik. Aki teljesen önálló szeretne lenni, annak saját magának kell előállítania a háztartásban felhasznált energiát. Ehhez pedig jelenleg a hibrid, vagy szigetüzemű napelem rendszer jelenti a legjobb megoldást.

A szigetüzemű napelem rendszerek nincsenek hálózatra csatlakoztatva. A megtermelt energiát azonnal fel tudjuk használni, a felesleg pedig energiatárolókba kerül, ahonnan később szintén szabadon felhasználható. A napenergia zöldenergiának számít, vagyis nem szennyezzük vele a környezetet, ráadásul nem hatnak ránk a növekvő energiaárak sem. Az eltárolt energiának köszönhetően pedig nagyobb viharokban, és más vészhelyzetekben sem fenyeget az áramszünet.

A napenergia mellett érdemes alternatív fűtési megoldásokat is kipróbálni. A kandalló, vagy cserépkályha már sokaknak bevált. Mindez azonban csak akkor fog igazán jól működni, ha az otthonunk megfelelően van szigetelve, és nem a semmibe fogyasztjuk az energiát.

Vízellátás megoldása házilag

Az energia mellett ugyancsak nélkülözhetetlen a megfelelő vízellátás. Szeretnénk kiemelni, hogy az önellátás nem azt jelenti, hogy lemondunk a modern világ kényelmeiről. Csupán jobban odafigyelünk, és nem pazarlunk a vakvilágba. Így a csapvízről sem kell lemondani, csak el kell érni, hogy a megfelelő forrásból jöjjön.

A sokak által javasolt esővízgyűjtés nem rossz megoldás, hiszen nem kerül semmibe (na jó, azt a néhány tároló hordót meg kell venni, de nagyjából ennyi). Azt viszont be kell látni, hogy nem tudunk annyi csapadék vizet gyűjteni, hogy abból biztosítsuk a háztartás napi vízellátását.

A teljes otthoni vízellátás megoldásához szükség lesz egy ásott, vagy fúrt kútra. A kúthoz csatlakoztassunk egy szivattyút, amit kombinálunk egy hidrofor tartállyal és egy nyomáskapcsolóval. Az így kapott szerkezetet házi vízműnek nevezik. A házi vízmű pedig, a szolgáltatótól függetlenül, stabil és állandó víznyomást biztosít az egész háztartás számára. Teszi mindezt úgy, hogy a vizet természetes forrásból nyeri ki, szennyezőanyagok nélkül.

Újrahasznosítás nélkül nem megy

Ahogy már többször is említettük, az önellátó életvitel alapvető része, hogy nem termelünk felesleget, a hulladékot pedig lehetőség szerint újrahasznosítjuk. Itt nem a kukázásra kell gondolni, hanem olyan egyszerű dolgokra, mint a konyhai és egyéb zöldhulladékok komposztálására. Az így keletkezett komposztot pedig felhasználhatjuk a kertben a talaj és a növények táplálására.

Újrahasznosítani az elromlott dolgokat is lehet, habár ehhez szükség van némi ügyességre. Mindazonáltal rendkívül jó érzés, ha egy szakadt ruhát nem dobunk ki, hanem megvarrjuk, esetleg átszabjuk, és egy teljesen új darabot készítünk belőle. Ugyanígy, egy törött bútort, vagy elromlott szerszámot is érdemes megjavítani és felújítani, hiszon olcsóbb, mintha újat vennénk. Arról nem is beszélve, hogy nem leszünk kiszolgáltatva másoknak.

Array