Sohasem késő a játékot elkezdeni?

pókerasztal

A gyermeki lelkesedéssel sokan szinte elválaszthatatlanul összekötik a játékosságot, ami természetesen rendben is van. Viszont a játék iránti vágy nem múlik el az idő előre haladtával. Mindegy, hogy ki hány éves, ez a fajta izgatottság kifejezésre vár. Kutatók is sokat foglalkoztak, foglalkoznak ezzel a témával és a vizsgálatok többnyire arra a konklúzióra világítanak rá, hogy óriási szüksége van a felnőtt társadalomnak arra, hogy újra felfedezze a benne élő gyermeket. Mert hogy ez a gyermekies lelkesedés ott van mindenkiben és ténylegesen csak a kiteljesedésre vár.

Na, de hogyan érdemes nekiállni?

Játékosan! Ez a legfontosabb. A játékok online nagyszerű megoldásokként szolgálnak. Egyrészt sokszínűek. Mind tematikáikban, mind képi világukban mást és mást kínálnak. Így aztán nem túlzás azt állítani, hogy mindenki rátalálhat arra a variációra, ami a szívének, az érdeklődésének kedves. Másrészt az online elérhetőség nagyfokú szabadságot jelent a gyakorlatban. Munka, család és egyéb elfoglaltságok mellett a személyes ide-oda szaladgálás nem valószínű, hogy belefér. Ráadásul miért is kellene átlépni az otthon küszöbét, ha az okos technológia segítségével pár pillanat alatt képernyőre varázsolható a játékos tér? Valóban felesleges lenne. Annál is inkább, hogy aki úgy akarja, aki érez magában nyitottságot, annak a kommunikációs csatornák a rendelkezésére állnak, tehát mehet az üzenetváltás és a beszélgetés. De, ami még jobb hír, hogy a magányos farkasoknak viszont nem kell csapatokba rendeződniük, ugyanis maradhatnak nyugodtan egyedül és szótlanul, ha nekik ez így jó. A virtuális közösségi térben nincsenek kötelező körök, csupán lehetőségek. Harmadrészt ha valaki magasabb szintre szeretné emelni a játék élményét, akkor akár pénztéttel is megfűszerezheti a kikapcsolódás pillanatait, ami kétségtelenül plusz izgalmat és izgatottságot ígér. Ki ne emlékezne arra, hogy gyermekként is mennyire más érzés volt úgy kártyázni, hogy a nyeremény egy jégkrém vagy tábla csoki volt, nem csupán az elismerés? Felnőttként is hasonló a helyzet, ha még nyeremény is a házhoz állhat, akkor pláne nem kérdés, hogy az ilyesfajta szórakozás több, mint jó ötlet.

Valóban félni kell a függéstől?

Sokan azért kerülik el messziről a játékok online univerzumát, mert szó szerint rettegnek attól, hogy függőség alakul ki bennük. Viszont az addikció sohasem csak úgy, mindenféle előzmény nélkül alakul ki. Ha a játék valaminek a helyettesítésére szolgál, akkor igen, okozhat túlzott ragaszkodást. De ha a játékosság az egyetlen motiváció, akkor teljesen felesleges az egyéb negatív következményektől tartani, mert ezeknek nincsen realitásuk. Magától értetődik, hogy a fegyelem és a mértékletesség az a két erény, ami ezen a területen az egészséges egyensúly megtalálásának érdekében elengedhetetlen. Viszont mivel szórakozásról, kikapcsolódásról beszélünk, ezért ezeknek a megléte alapvetően feltételezhető.

A veszteségtől való félelem is sokszor hátráltatja azokat, akik amúgy szívesen megismerkednének a játékokkal. Ám a pénztét nem kötelező eleme a forgatókönyvnek. Akár babra is mehet a játék. Nincsen jelentősége, ez mindig, minden esetben egyéni szinten dől el. Vagyis aki nem akar egyetlen forintot sem kockáztatni, annak marad a játék élménye, ami egyáltalán nem csekélység, sőt, amiről bizton állítható, hogy önmagában aranyat ér. Míg aki nem rest és örömmel teszi magát próbára olyan helyzetben, aminek szó szerint tétje van, annak ez az eshetőség sem okozhat problémát.

Az biztos, hogy ezek azok a játékok, amik akár öt percre is kikapcsolódást jelenthetnek, némi nyugalmat hozhatnak vagy épp izgalmas kizökkenést a zakatoló hétköznapok monotonitásából.

Array