Ortodox karácsony 2022

ortodox karácsony 2022

Mikor van az ortodox karácsony 2022-ben? Nem mindenhol december 24-én ünneplik a karácsonyt, így az ortodox vallásúak sem.

Ortodox karácsony 2022

Az ortodox karácsonyt 2022. január 7-én pénteken ünneplik.

Miért van januárban az ortodox karácsony?

Ennek az az oka, hogy más naptárat használnak.

XIII. Gergely pápa bevezette 1582-ben a Gergely-naptárat, amelyet ma is használunk. A naptárreformot eredetileg azért javasolták, hogy  húsvét dátuma közelebb essen a tavaszi napfordulóhoz, így a régi – az ortodox katolikusok által ma is használt – naptárhoz képest az ünnepek 13 nappal előrébb csúsztak, ezért van Magyarországon is decemberben a karácsony.

A keleti ortodoxok azonban megtartották a régi, Kr. u. 46-ban bevezetett naptárat, vagyis az ő karácsonyuk az új rendszerben 13 nappal későbbre, januárra esett. Ezért van az, hogy számos országban, mint példul Oroszország, Ukrajna, Szerbia, Montenegro januárban ünneplik a karácsonyt.

Mik az ortodox karácsonyi szokások?

Az ortodox karácsony is igazi családi ünnep. Hagyományosan a szülői házban ülnek közös asztalhoz a családtagok, vagy a család legidősebb gyermekénél találkoznak. 

Szenteste 12 fogásos húsmentes menü van, a 12 apostol tiszteletére. Szenteste csak alkoholmentes italokat lehet fogyasztani, de másnap már előkerülhetnek az alkoholos italok és az ínycsiklandozó falatok is, mint például a savanyúkáposztás liba, almával töltött kacsa, a kocsonya, blini és pirogok.

Nézd meg ezt is:

Ortodox húsvét 2022

.

Array