Narancsos lilakáposzta saláta önmagában is megállja a helyét, de sültek mellé köretként is fogyaszthatod. A hagyományos párolt lilakáposzta különleges alternatívája is lehet.
Narancsos lilakáposzta saláta hozzávalók:
- 70 dkg lilakáposzta (1 db közepes káposzta fele)
- 4 db narancs
- 10 dkg dió
- 10 dkg mazsola
- 1 csomag petrezselyem
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor (nyírfacukor, ha paleo étrend szerint akarod elkészíteni)
- 3 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
Narancsos lilakáposzta saláta recept:
1.Távolítsd el a káposzta külső leveleit, vágd ki a torzsáját, majd szeleteld vékony csíkokra. Ezt úgy a legegyszerűbb, ha a fél káposztafejet hosszában félbe vágod, így egy negyed káposztát kapsz, és azt keresztben csíkokra vágod.
2. Mivel a lilakáposzta elég kemény, ezért blansírozással kicsit lágyítunk az állagán. Ehhez egy lábosban forralj vizet, ha felforrt, adj hozzá 1 teáskanál sót, 1 teáskanál cukrot és 2 evőkanál almaecetet. Tedd bele a csíkokra szelt káposztát, és főzd kb. 2 percig, míg újra nem forr a víz. Gyorsan szűrd le, és öblítsd át jó alaposan hideg vízzel. A lényeg, hogy a káposzta lehűljön, és megálljon a főzési folyamat. Nem kell megfőzni a káposztát, az a jó, ha még roppanós marad. Jó alaposan csöpögtesd le a káposztát, és tedd félre.
3. Aprítsd durvára a diót, majd melegíts fel egy serpenyőt, és ha már jó forró, tedd bele a diót, és néhány perc alatt pirítsd meg. Ha elkészült, tedd félre.
4. Mosd meg jó alaposan a narancsokat. Az egyik narancs héját reszeld egy tálkába, de vigyázz, hogy csak a héját reszeld, a narancs héja alatt lévő fehér részt ne, mert az keserű.
5. Készítsd el a narancs filéket, ehhez a narancs filézése cikkben találsz leírást.
6. A filézés után megmaradt narancsból csavard ki a narancslevet, és add a reszelt narancshéjhoz. Adj hozzá egy evőkanál almaecetet, és egy evőkanál extra szűz olívaolajat és egy csipet sót, majd jó alaposan keverd össze. Ehhez használhatsz egy kisebb befőttesüveget is, abba tedd a hozzávalókat, csavard rá a tetejét, és jó alaposan rázd össze, mint egy koktélt.
7. Aprítsd fel a petrezselymet.
8. Tedd a káposztát egy tálba, add hozzá a mazsolát, a petrezselymet, és az öntetet, majd keverd össze. Add a salátához a narancs gerezdeket és óvatosan forgasd össze. Néhány narancs gerezdet félre rakhatsz a tálaláshoz.
9. Tedd a hűtőbe egy-két órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tippek a narancsos lilakáposzta salátához
Mazsola helyett használhatsz más aszalt gyümölcsöt is, például az aszalt sárgabarack, vörösáfonya, szilva vagy meggy is nagyon jól passzol ehhez a salátához.