Hogyan készítsünk egészséges grillezett ételeket?

grillezés

A grillezés nem csak egy szuper szabadtéri program, mikor minőségi időt tölthetünk családunkkal, barátainkkal, de még remek módja annak is, hogy ízletes, különleges egészséges ételeket varázsoljunk az asztalra. Összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket, az egészséges grillezett ételek készítéséhez.

Miért jó a grillezés?

A grillezés egyik előnye, hogy a grillsütőben készült ételek zsírtartalma alacsonyabb, mert a grillsütőn sült húsokból grillezés közben kisülnek a zsírok. A grillezés másik előnye, hogy az ételek elkészítéséhez nincs szükség zsiradékra, így nem csak kevesebb kalóriát tartalmaznak, de még az ízük is jobban érvényesül.

Hogyan készítsünk egészséges grillezett ételeket?

1 Szerezz be egy kerti grillt!

Első lépésként szükségünk lesz egy grillsütőre. A kerti grillek széles választékával találkozhatunk, ki kell választanunk a számunka legmegfelelőbbet. 

Kezdő grillezőknek a gázgrillek között érdemes körbenézniük. A gázgrillek használata nagyon egyszerű, elég csak az égőket meggyújtani, és már készülhetnek is a finomságok. A gázgrillek másik előnye, hogy nagyon gyorsan előkészíthetőek az ételkészítéshez, pillanatok alatt süthetjük a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Ezen kívül egyszerű tisztán tartani, és a gázgrill szinte alig füstöl.

A faszenes grillek utánozhatatlan és megismételhetetlen ízt kölcsönöznek az ételnek.  Ez a különleges íz a faszén által létrejött füstnek köszönhető, amely a grillből száll felfelé. A hőszabályozás a faszenes grillnél valamivel bonyolultabb, mint a gázgrillnél. A szabályozásra a levegő áramlásával kerülhet sor a grill felső illetve alsó részében. A faszén grill teteje lehetővé teszi a hő kummulálódását a rács felett és alatt, ezzel a hús kellemesen füstös ízt kap és omlós marad. A nagyobb grillek tetejében beépített hőmérőt találhatunk, amely lehetővé teszi a hőmérséklet folyamatos szabálypzását. A faszenes grillek szakszerű karbantartásához szükségünk lesz néhány kellékre, például drótkefére, kaparóra.

2. Készítsd elő az alapanyagokat a grillezéshez! 

Grillezés előtti napon a húst érdemes bepácolni. Lehetőleg friss húst használj, és ne fagyasztottat! A hús akkor fog igazán megpuhulni, ha a pácban van valamilyen savas, húspuhító anyag, mint például az ecet, joghurt vagy a bor. A pácolást fém vagy üvegedényben végezd, kerüld a műanyagot!

A húsokat csak a grillezés után sózd meg, mert a hús kivonja a nedvességet a húsból, és könnyen kiszárad.

A húst vékonyra szeleteld, mert ha túl vastag, akkor nehezen sül át, és lehet, hogy a széle már megég, de a belseje még nyers marad. 

3. Indulhat a grillezés!

A bepácolt húsokat fél órával korábban vedd ki a hűtőből, hogy ne legyenek túl hidegek. Az inas húsokat sütés előtt vagdosd be, hogy sütés közben ne ránduljanak össze!

Sütés közben ne szúrkáld a húst, mert kifolyik belőle az értékes szaft, húsfogót vagy falapátot használj!

Csak akkor helyezd a rácsra a húst, ha a faszén csak izzik, parázslik.

Ne csak húst, hanem zöldségeket, gyümölcsöket is grillezz, de arra figyelj, hogy a zöldségek sokkal hamarabb elkészülnek, mint a húsok.

A grillezett húsokat sok zöldséggel, salátával fogyaszd!

Bízunk benne, hogy sikerült sok hasznos tippet adnunk a kerti grillezéshez!

Array