A kölcsönösség elve a társkereső kapcsolatokban

kölcsönösség a társkereső kapcsolatokban

A társkereső folyamatok, illetve a párkapcsolati témák kapcsán az egyik leggyakrabban feltett kérdés: hogyan becsülhetjük meg jobban önmagunkat, illetve hogyan szabhatunk mindkettőnk számára élhetőbb határokat egy induló, vagy egy már meglévő kapcsolatban?

Határokra ugyanis szükség van. Ezek felállításával pozitívabban és célirányosabban értékelhetjük át az önmagunkról alkotott képet, és következetesen kommunikálhatjuk azt a partnerünk felé, megalapozva ezzel a bizalom kiépítéséhez vezető utat.

Hogyan lehetünk sikeresek a társkeresésben?

Az a tény, ahogy önmagunkról gondolkozunk, azt is nagymértékben befolyásolja, hogy mennyire sikerül érvényesítenünk az igényeinket a társkereső időszakban, vagy egy tartós kapcsolatban. A közös fejlődés egyik legfontosabb alapköve, ha magunkat és partnerünket egyaránt tiszteljük, és magát a kapcsolatot objektív szűrőn keresztül is képesek vagyunk szemlélni. Ez már az ismerkedés folyamatában lényeges szempont. Sok társkereső fut neki a randevúzásnak forró fejjel, és hagyja, hogy a projekció, vagy bizonyos érzelmek azonnal elragadják őket már abban a fázisban, amikor a másik félről szinte semmit sem tudnak, egyszerűen csak vonzó és szimpatikus a számukra. Fontos, hogy átéljük a pillanatot és nyitottak legyünk, de érdemes közben kívülről is visszanézni olykor önmagunkra, illetve a tényekre, hogy lássuk, merre is halad a kapcsolat.

Sokszor az jelenti a párkapcsolati problémák egyik fő gyökerét, hogy magától értetődőnek vesszük azokat a dolgokat, melyek leginkább megérdemlik a megbecsülésünket.

Az elismerés és a megbecsülés kimutatása kifejezi, hogy fontosak vagyunk egymás számára, hogy mindketten számítunk a kapcsolatban. Már a társkereső folyamatok elején fontos a kölcsönösség. Amennyiben ez nem jön létre, ha a pozitív megerősítés teljes mértékben egyoldalúan zajlik, akkor alapjaiban sérül az önbecsülés és a bizalom. Ha megmutatjuk azt, hogy értékeljük és tiszteljük a másikat, akkor az esetleges konfliktusokat is nagyobb valószínűséggel tudjuk kezelni a jövőben. A másik fél könnyebben fogadja majd el az őszinte beszélgetést, és az együttműködésre való törekvést a nehéz helyzetekben.

Konfliktusból fakadó, belső hiányérzet fennállásakor gyakran megesik, hogy a másiktól várjuk a megoldást, és mi csak csendben várunk, bízva abban, hogy partnerünk magától is ráébred a szükségleteinkre. Azonban sokszor ez nem következik be, ami viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy a másik félt hidegen hagyják a mi érzelmi szükségleteink. Mindenki másképp fejezi ki az érzéseit, és az érzelmi intelligencia, az empátia fejlettsége is mindenkinél változó. Vannak, akik a legapróbb jelekből is észlelik, ha párjukat nyomasztja valami, mások ezt nem feltétlenül érzékelik azonnal, kivéve akkor, ha konkrétan jelzik feléjük, hogy gond van.

Kommunikáció alapfokon

Tehát fontos, hogy kommunikáljunk róla, ha érzelmileg elakadtunk, vagy más módon tapasztalunk negativitást a kapcsolatunkban. Ha nem fejezzük ki igényeinket (anélkül, hogy bűntudatot éreznénk emiatt), akkor mások is figyelmen kívül hagyhatnak minket. Néha egy kapcsolat pont a beszélgetés és a kölcsönös információcsere hiánya miatt megy félre, ráaásul úgy, hogy az egyik, vagy mindkét fél önzőnek gondolja a másikat, holott meglehet, hogy csupán nem sikerült alaposan megismerni egymást, és kideríteni, hogy kinek mire van igénye egy kapcsolatban. Már a társkereső folyamatok legelején, az ismerkedés során legyünk őszinték és nyitottak. Beszélgessünk minél többet egymással.

Ha az őszinteség és nyitottság ellenére is egyoldalúságot tapasztalunk, akkor léteznek különböző párkapcsolat építő stratégiák, melyek segítenek a kölcsönösség kialakításában. Ehhez viszont elengedhetetlen a teljesen azonos szándék mindkét fél részéről, tehát az a magatartás, ahol jól látható, hogy mindketten ragaszkodnak a másikhoz, és ugyanolyan fontos mindkettőjüknek, hogy együtt oldják meg a problémákat. A közös célok irányába való elkötelezettség segít abban, hogy hatékonyabban működjenek együtt a nehézségek leküzdése érdekében.

Ha csak az egyik fél akarja igazán megoldani a problémát, akkor az a személy könnyen túlzott felelősséget vállalhat, ami frusztrációt és feszültséget szülhet a felek között. Ha mindketten azonos mértékben törekszünk a megoldásra, akkor a terheket kiegyensúlyozottabban oszthatjuk meg egymás között, ami építi a bizalmat és a kötődést. Az egymás iránti tisztelet és a közös célokra való fókuszálás segíthet elkerülni a felesleges vitákat és érzelmi blokkokat.

Ha csupán most kapcsolódunk be a társkereső folyamatokba, akár társkereső oldalak, akár személyes közvetítés révén, akkor érdemes az elejétől kezdve figyelmet szentelnünk arra, hogy minél hamarabb szóba kerüljenek az általunk vallott és gyakorolt értékrendek. Akár már a társkereső bemutatkozónkban is kihangsúlyozhatjuk azokat a párkapcsolati értékeket, amik elengedhetetlenek a számunkra. Így a másik fél képet kap arról, hogy milyen elvek szerint éljük az életünket.

Egy Exkluzív Társkereső Iroda szolgáltatásai arra is kiterjednek, hogy erős támogatást kapunk személyes profilunk kidolgozásához, ráadásul Budapest könnyen megközelíthető, frekventált pontján, színvonalas és barátságos környezetben léphetünk rá az ismerkedés útjára.

Array