Finom, szaftos csokis narancsos gyümölcskenyér ünnepekre, vendégvárónak vagy csak úgy!
Csokis narancsos gyümölcskenyér hozzávalók:
- 12 dkg vaj
- 20 dkg kristálycukor
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 db narancs
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1/2 kávéskanál só
- 1/2 dl tej
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 5 dkg étcsoki
- 5 dkg aszalt szilva
- 5 dkg mazsola
Csokis narancsos gyümölcskenyér elkészítése:
1.Melegítsd elő a sütőt 170 fokra, és bélelj ki sütőpapírral egy 30 cm-es formát.
2. Keverd habosra a szobahőmérsékletű vajat és a kristálycukrot.
3. Add a vajas masszához egyenként a tojásokat és a reszelt narancshéjat és keverd el.
4. A narancsból facsarj ki fél dl narancslevet, és öntsd össze a tejjel.
5. Szitáld egy másik edénybe a lisztet, sót, sütőport és szódabikarbónát és keverd össze.
6. Add a vajas masszához a lisztes keverék felét és keverd el. Majd add hozzá a tejes keverék felét és keverd össze. Folytasd a maradék lisztes keverékkel és tejjel. Arra figyelj, hogy ne keverd túl, csak hogy épphogy összeálljon.
7. Aprítsd fel a csokit és az aszalt szilvát, és tedd őket egy tálba a mazsolával és kandírozott narancshéjjal együtt. Szórd meg egy evőkanál liszttel, és keverd össze az aszalt gyümölcsöket.
8. Keverd az aszalt gyümölcsöket a gyümölcskenyér tésztájába, és tedd a masszát a sütőformába.
9. Tedd az előmelegített sütőbe, és süsd 45-60 percig. Akkor jó, ha már nem remegős a közepe és ha beleszúrsz egy fogpiszkálót szárazon jön ki. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor tegyél a tetejére alufóliát.
10. Ha megsült a csokis narancsos gyümölcskenyér vedd ki a sütőből és tedd félre hűlni. A formából akkor vedd ki, ha már kihűlt.