Zserbó tekercs

zserbó tekercs

Zserbó újragondolva. Ez a recept a hagyományos zserbó és a piskótatekercs keresztezéséből született. Visszaadja a zserbó ízvilágát, de mivel piskótával készül így kevésbé tömény, készülhet bármely ünnepi alkalomra, karácsonyra, húsvétra, születésnapra, vendégvárónak.

Hozzávalók:

Piskótához:

  • 6 db tojás
  • 12 dkg kristálycukor
  • 15 dkg liszt
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom héja

Töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 20 dkg sárgabarack lekvár

Tetejére:

  • 10 dkg étcsoki
  • 1 evőkanál vaj

Zserbó tekercs elkészítése:

1 A zserbó tekercshez először a piskótát kell elkészíteni, ehhez melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

2. Válaszd szét a tojásokat.

3. Adj egy csipet sót a tojásfehérjéhez, és kezdj habot verni belőle.

4. Ha kezd a hab összeállni, adj hozzá 4 dkg kristálycukrot és verd kemény habbá.

8. Add a tojássárákhoz a 8 dkg kristálycukrot, és keverd habosra.

9. Ha már kifehéredett a tojássárágja, add hozzá a vizet, olajat, citromhéjat, és keverd simára.

10. Add a tojásfehérje egy részét a sárgájához és óvatos mozdulatokkal egy spatulával keverd össze, hogy a hab ne törjön össze.

11. Felváltva adagold a piskóta masszához az átszitált lisztet és a maradék tojásfehérjét, nagy mozdulatokkal keverve.

12. Bélelj ki sütőpapírral egy 35×45 cm-es tepsit, és egyengesd el rajta a piskóta tésztáját.

6 tojásos piskóta lap sütés előtt

13. Tedd a piskótát a 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 15 percig.

14. Ha megsült a piskóta, vedd ki a sütőből és várj pár percet, míg annyit hűl, hogy meg tudd fogni.

15. Ekkor egy határozott mozdulattal fordítsd át, hogy a sütőpapíros fele legyen felül, és húzd le róla a papírt.

16. Várj egy kicsit, míg a gőz távozni tud a piskótából.

17. Fordítsd vissza a sütőpapírra, és tekerd fel a papírral együtt.

6 tojásos piskóta lap

18. Ha langyosra hűlt a piskóta, de nem hűlt ki teljesen, kezd el összeállítani a zserbó tekercset, kend meg a bararcklekvárral és szórd meg darált dióval.

19. Majd tekerd fel a piskótatekercset és várd meg, míg kihűl.

20. Olvaszd fel a csokit a vajjal, és vond be vele a piskótát, és már kész is a zserbó tekercs.

Ez is érdekelhet:

Summary
recipe image
Recipe Name
Zserbó tekercs
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time