Szép játék, boldog gyermek: az esztétikus játékok szerepe a gyermek fejlődésében

kislány játékkal

Ahány ház, annyi szokás” – szól a közmondás. Szép játékot a gyereknek?

Nem mindegy, hogy néznek ki a gyerek játékai – ezért fontos, hogy szépek legyenek! Mint mindenről, erről az elméletről is megoszlanak a vélemények.

Van az a tábor, akiktől folyton azt halljuk, hogy a gyereknek teljesen mindegy, milyen színű a labda, milyen szőnyeget kap a gyerekszobába, szőke vagy barna a babája haja, kék vagy zöld a kisautó. Hiszen ő ilyenekkel nem foglalkozik, számára a funkció a lényeg – hogy amivel játszik, az működjön. Nos, bár felnőttként ez logikusnak tűnhet, nem is tévedhetnénk nagyobbat: a gyerekeknek igenis nagyon fontos, hogy a játékaik ne csak funkcionálisak, hanem szépen is legyenek. Még az egészen kicsik számára is!

Szerencsére ebbe a táborba is sokan tartoznak. Rengeteg szülő, nagyszülő, keresztszülő alaposan tájékozódik, hogy a megfelelő korban ideális és igényes játékot vegyen a család kisebb tagjának, ezzel is támogatva a kicsi fejlődését, érdeklődését a világ felé.

Csak idősebb korban kezdődik a kívánságműsor

Egy 2-3 évnél idősebb gyerekről azért többnyire már tudjuk, hogy határozott véleménye van a dolgokról. Elmondja, hogy milyen színű kislapátot kér a homokozóban, melyik cipőt szeretné felvenni, milyen pólót vegyünk neki. Szülőként pedig igyekszünk teljesíteni a kérését, persze csak ésszerű keretek között.

Mennyivel könnyebb a kicsikkel, akiknek még teljesen mindegy, mit adunk rájuk, vagy milyen színű a csörgő a kezükben, ugye? Akiknek jó a piros homokozóvödör a sárga lapáttal meg a zöld gereblyével, akiknek mindegy, hogy a kisasztaluk és a kisszékük műanyagból vagy fából van. Az igazság azonban az, hogy csak látszólag mindegy nekik: hosszútávon sokat profitálnak abból, ha a játékaik nem csupán szórakoztató, hanem igényesen kialakított.

Miért számítanak a szép játékok?

Nem mindegy, mit lát maga körül

Nyilván te is észrevetted már, hogy az egyes emberek öltözködési stílusában mennyire dominál, hogy milyen társadalmi réteghez tartoznak, a környezetükben általánosan mi a jellemző. Egyszerűbben mondva, az számít, hogy mit látnak maguk köl.

Ugyanez igaz a gyerekekkel kapcsolatban a játékokra is. Ha odafigyelsz arra, hogy ízléses, szép, minőségi játékaik legyenek, mint például a Little Dutch konyha és tartozékai, sokat tehetsz azért, hogy felnőve is az ízléses, minőségi dolgokat keresse a gyermeked. A szépérzék azonban nem csupán a tárgyakról szól. Érzelmeket indít el bennünk, legyen szó bármiről vagy bárkiről egy pillantás után kialakítunk magunkban egy véleményt, észrevételezünk és eldöntjük, hogy tetszik e vagy sem. Így vagyunk a művészeti alkotássokkal is, egy-egy festmény vagy fotó megszólít minket, szinte oda képzeljük magunkat arra szép tájra, amiben épp gyönyörködünk a szemünkkel.

Szépérzékre nevelheted

Ha szép játékokkal veszed körbe a gyermekedet, már korán kialakíthatod az ízlését, ezzel pedig gyakorlatilag hatással vagyunk a személyiségére is. Gondoljunk csak arra, ha a gyermekünknek egy szép esztétikus és rendezett otthont teremtünk, ugyanerre lesz igénye a későbbi életében is. Ez később a hasznára válik majd, egy iskolai takarítás során, kedvet kaphat egy tavaszi közösségi szemétszedéshez. A környezete rendezett és rendszerezett létére. A szép érzék tehát , nem csupán a tárgyakról szól, de a társadalmi és szociális élethez való viszonyulásunkat is merőben meghatározza.

Szívesebben játszik, ha tetszik neki a játék

Minden gyermek szívesebben játszik olyan játékokkal, amik tetszenek neki. Lehet, hogy funkcionálisan egy piros kisautó ugyanolyan jó, mint egy kék, de ha a gyerek kék kisautót szeretne, akkor a pirosnak nem fog annyira örülni, és kevésbé akar majd vele játszani. A szép játékok tehát ösztönzik a gyerkőcöt arra, hogy használja is a játékait. Nem mellesleg a legtöbb márka, úgy alakítja ki a dobozok tartalmát, hogy azok kiegészítsék egymást.

Mitől lesz egy játék szép?

A szépség persze relatív, és természetesen nem lehet egyértelműen kijelenteni valamiről, hogy szép vagy csúnya, mert mindenkinek más az ízlése.

Néhány évtizede például azt gondolták, hogy a gyereknek szánt játékoknak minél színesebbnek kell lenniük, hogy ezzel is minél több inger biztosítsanak a gyerkőcöknek. Egy mai, modern anyukának ettől biztos, hogy égnek áll a haja. Ma pedig egyre elterjedtebb és közkedveltebb az a felfogás, hogy a túl sok inger nem jó, a túl sok vibráló szín pedig fárasztja a gyerekeket. Nem csak hogy fárasztja, de nem is fejleszti túlságosan ugyanannak az egy gombnak a nyomkodása hosszú perceken keresztül. Sokkal inkább indítja be a gondolkodást és a kreativitást egy olyan fajáték, ami cselekvésre készteti a csöppséget.

Éppen ezért, manapság inkább a harmonikus színösszeállításokra törekszünk, mind a gyerekszoba berendezése során, mind a játékok kiválasztásában. Ha Te is így teszel, akkor megtaníthatod a gyerkőcödnek észrevétlenül, hogy mi mihez illik, hogyan lehet ízlésesen dekorálni, hogyan érdemes párosítani a színeket. Ha a játékok letisztultak, kellemes árnyalatúak, akkor az idegrendszer túlstimulálására is jóval kisebb az esély. Nem beszélve arról, hogy ezek a játékok önmagukban csodálatos hangulatot varázsolnak a gyerekszobának vagy a lakás bármely részének és nem szükséges pluszban azon törni a fejed, hogy mivel is kellene otthonosság érzését fokoznod, tehát a dekoráció kipipálva.

Hagyjuk, hogy a gyerek mondja meg, mit szeretne?

Mindenképp célszerű a gyerkőc saját igényeit is figyelembe venni, amikor már elég nagy ahhoz, hogy véleményt nyilvánítson. Az azonban nem bűn, ha egy kicsit terelgetjük, segítünk neki a választásban.

Ha például a kislányunk mindenképpen rózsaszínt szeretne mindenből, megadhatjuk neki, de terelhetjük afelé, hogy a harsány pink helyett inkább pasztellesebb árnyalatot válasszon. Esetleg az is jó megoldás lehet, hogy a kívánt színt tompítjuk hozzá illő, de semlegesebb árnyalattal, így még mindig lehet letisztultabb az összkép.

Ezeket a módszereket mind a gyerekszoba berendezésénél, mind a játékok kiválasztásánál alkalmazhatjuk.

Array