Szarvasgombás termékek karácsonyi ajándékba

szarvasgomba

Tudtad, hogy a magyarországi jászsági tölgyesek Közép-Európa egyik legkiválóbb nyári szarvasgomba gyűjtőhelye? A Forest Kitchen termékei magában hordozzák az erdő ízeit és rejtett értékeit. Ebben a cikkben bemutatjuk a különleges szarvasgombás termékeket, melyekből ízletes fogások készülhetnek. A szarvasgombás termékek ára megtekinthető a webáruházban. Karácsonyi csomag is összeállítható, mely 20.000.- Ft feletti vásárlás esetén ingyen szállítható.

Egy rövid barangolás a szarvasgomba világában

A szarvasgomba név sok földalatti gomba gyűjtőneve. A múltból sokféle elnevezése él, pl. kutyaorr gomba, disznógomba, gímgomba, földi kenyér… Termőteste szabálytalan alakú, pikkelyekkel borított vagy sima felszínű a külső kérge, a világ legértékesebb gomba termése. Nagysága 2-9 cm, felszínét többnyire piramis alakú szemölcsök borítják. Színe kezdetben vöröses, később fekete. A leghíresebb és legkeresettebb a Francia szarvasgomba (truffe noire). Csak Dél-Európában terem, ahol rendszeresen tartanak aukciókat.

A Magyarországon élő fajta a Nagyspórás szarvasgomba, főként a Dél-Dunántúlon és az Északi-középhegységben fordul elő, lomberdőkben él (tölgy, gesztenye, mogyoró), néha fák alatti humuszrétegben, vagy agyagos föld felső rétegében, többnyire egyesével. Patakok közelében, meszes talajban jól érzi magát, augusztustól-decemberig terem. A szarvasgombát markáns illat jellemzi és kellemes, egyedi íz, az erdőben főként a vaddisznók érzékelik. A gasztronómia területe nem önmagában, hanem fűszer formájában hasznosítja, hiszen egy rendkívüli csemege, melynek magas az élvezeti értéke.

Az erdei gasztronómia különleges ízei karácsonyra

A kézzel szedett és készült szarvasgombás termékek igazi remekművek. Egy-egy ajándékdoboz több mindent tartalmaz, ízletes karácsonyi csomag, amit termékenként összeválogathatsz. Kerülhet bele pesto, hozzá papardelle, de akár carpacco, mustár vagy paradicsomszósz, természetesen minden szarvasgombával ízesítve. Az édes ízek kedvelőinek ajánlom az akácmézet, és akár egy csésze teához vagy kávéhoz remekül passzoló szarvasgombás vaníliás kekszet. Amikor az ételeket nem gombával készítjük, jót tesz a salátának, ha szarvasgombával ízesítjük. Erre remek megoldás lehet az ízesített balzsamecet és szőlőmagolaj. A felsorolt termékekből valódi ínyenc karácsonyi csomag készülhet, melybe szarvasgombával ízesített akácméz és durva szemcséjű parajdi só is kerülhet.

Egy karácsonyi meglepetés csomag a webáruházból tartalmazhat szárított gombákat, melyek a termékhez illő csomagolásban, 30 g-os kiszerelésben kaphatóak. Ízük sokféle lehet, a csomag vargányából, szegfűgombából, rókagombából, kucsmagombából, trombitagombából vagy akár erdei gombakeverékből is készülhet.

Összegzés

A szarvasgomba íze és illata össze nem téveszthető semmivel. Sok fajtája ismert, a világ egyes tájain mindenhol másfajta terem. Magyarország termőtalaja is kedvelt számára, regionálisan két tájegység kínálja. Északon és délen is megtalálható időszakosan, az év bizonyos szakában, kedveli a meszes talajt és a lomberdőket. Szerte a világon fűszerként kezelik, de vannak helyek, ahol afrodiziákumként ismerik. Egy rendkívüli csemege, magas az élvezeti értéke. Ízletes termékek készülnek belőle, melyek valódi meglepetésként karácsonyi csomagba kerülnek. A szarvasgomba, olajok, só, pesto és carpaccio ízesítésére is kiváló.

Array