Nincs karácsony zserbó nélkül, hiszen nagyon finom sütemény, de elég időigényes elkészíteni. Viszont zserbógolyó készítésével akár fél óra alatt élvezheted a zserbó ízeket! A vendégek is imádni fogják, és egy szép csomagolással még gasztroajándéknak is megállja a helyét!
Rumos házi zserbógolyó hozzávalók:
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg baracklekvár (lehetőleg házi lekvár)
- 3 evőkanál rum vagy rumaroma
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál étolaj
Rumos házi zserbógolyó elkészítése:
1.Tedd egy tálba a darált kekszet és darált diót, és keverd őket össze.
2. A rumot keverd bele a baracklekvárba, hogy egyenletesen kerüljön a zserbógolyókba.
3. Add a baracklekvár felét a kekszes diós keverékhez, és keverd össze.
4. A maradék lekvárt fokozatosan adagold a masszához, mert a lekvár állaga nagyban befolyásolja, hogy mennyi lekvárra lesz szükség. Akkor jó, ha a massza összeáll, tudsz már golyókat formázni belőle. Kóstold meg a masszát, és ha esetleg édesebben szereted, szitálhatsz még hozzá porcukrot.
5. Vizes kézzel formázz 2-3 cm-es golyókat, helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tálra, és tedd a mélyhűtőbe legalább 1 órára, hogy a csokiba mártáskor egyben maradjanak.
6. Olvaszd fel a csokoládét gőz fölött vagy mikróban, add hozzá az olajat és keverd simára.
7. Forgasd meg a zserbógolyókat az olvasztott csokoládéban, és tedd őket sütőpapírra, hogy a csokoládé megdermedjen.
TIPP
Még különlegesebb lesz a zserbógolyó, ha rumba áztatott aszalt sárgabarackot raksz mindegyik közepébe.