Sok éven át próbálkoztam a mézeskalács sütéssel, mire sikerült kikísérleteztem ezt az egyszerű mézeskalács receptet. Azért szeretem mert a segítségével nagyon finom és rögtön puha mézeskalácsot készíthetek egyszerűen.
Miért érdemes kipróbálni a rögtön puha mézeskalács receptet?
- mert a segítségével gyorsan, egyszerűen elkészítheted a mézeskalácsokat
- mert a sütés után rögtön puha mézeskalácsokat, akár az ünnep napján is elkészítheted, nem kell várni, hogy megpuhuljon.
- mert hetekig eláll, később sem fog visszakeményedni. (Azért érdemes lezárt dobozban tartani őket.)
- mert nagyon finom, biztos lehetsz benne, hogy gyorsan el fog fogyni,
- mert akár gyerekeiddel együtt is elkészítheted, biztosan nagyon fogják élvezni!
Rögtön puha mézeskalács hozzávalói:
- 65 dkg liszt
- 9 evőkanál cukor
- 9 evőkanál méz
- 2 egész tojás és 2 tojás sárgája
- 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 14 dkg margarin
- 3 evőkanál tejföl
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 tojás a mézeskalácsok megkenéséhez
Rögtön puha mézeskalács elkészítése:
1.A margarint kicsit puhítsd meg mikróban majd keverd habosra.
2. Add hozzá a cukrot, majd a tejfölt, a tojásokat és a tojás sárgákat. Ezzel keverd tovább.
3. Forrald fel a mézet a szódabikarbónával! (Figyelj rá, hogy ne nagyon kis lábosba tedd, mert nagyon fel fog habosodni!) és még forrón öntsd az előző keverékhez és keverd simára!
4. Add a lisztet és a mézeskalács fűszer keveréket a tésztához és kézzel gyúrd össze!
5. Tedd egy órára pihenni a hűtőbe. Nagyon jó tésztája lesz, kevés liszt kell csak alá a deszkára, de nem ragad, könnyű vele dolgozni!
6. A hűtőből kivéve kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtsd ki. Karácsonyi mézeskalács formákkal szaggasd ki!
7. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra . A kiszaggatott mézeskalács tésztát tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, nem túl közel egymáshoz, mert meg fognak dagadni a mézeskalácsok.
8. Habarj el egy egész tojást és kend meg vele a mézeskalácsok tetejét.
9. Tedd a mézeskalácsokat az előmelegített sütőbe és süsd kb. 10 percig. Ne süsd nagyon barnára, csak épp hogy, egy kicsi színe legyen, mert ha nagyon megsütjük akkor nem marad puha.
10. A kisült és kihűlt mézeskalácsokat tojásfehérjéből és cukorból készült mézeskalács cukormázzal diszítsd!
További mézeskalács receptekért látogass el a mezeskalacsmania.hu weboldalra!