Mikor van Valentin-nap?

mikor van Valentin-nap

Valentin-nap egyre népszerűbb Magyarországon is. Mikor van Valentin-nap, és pontosan minek az ünnepe?

Mikor van Valentin-nap?

Valentin-nap egy fix dátumú ünnep, minden évben február 14-én van.

2021. február 14-én vasárnap

2022. február 14-én hétfőn

2023. február 14-én kedden

Sokan úgy ismerik a Valentin-napot, mint a szerelmesek ünnepe, pedig Valentin-nap a jó barátok, és mindenki ünnepe, akik szeretik egymást, nem csak a szerelmeseké.

Hogyan ünneplik a Valentin-napot?

Eltérőek a szokások az egyes országokban, van, ahol Valentin-nap kifejezetten a szerelmesek ünnepe, de vannak olyan országok, ahol sokkal inkább a barátságról szól.

Gyakori szokás Valentin-napi köszöntőlapok készítése, küldése. Egyes becslések szerint az USA-ban 190 millió Valentin-napi képeslapot küldenek el. A legtöbb Valentin-napi lapot az iskolai tanárok kapják, mivel a gyerekek az iskolában is készítenek ilyen üdvözlő lapokat, és a tanáraikat is megajándékozzák velük.

Az internet terjedésével, a hagyományos képeslapok háttérbe szorulnak, sokan inkább online küldenek Valentin-napi képeket, üzeneteket.

A képeslapon kívül hagyomány még csokoládé és egyéb édességek vásárlása ajándékként. Japánban és Dél-Kóreában például nagy hagyománya van a csokoládénak Valentin-napkor, de itt ez nem egy romantikus ünnepnek számít. Az a szokás, hogy csak a nők adnak csokoládét a férfi kollégáiknak, ennek a szokásnak köszönhetően a japán csokoládégyárak az éves forgalmuk felét februárban bonyolítják le. A férfiaknak március 14-én van lehetőségük viszonozni a kedvességet, mert a hagyomány szerint ezen a napon a férfiak ajándékozzák meg a nőket.

Vannak, akik saját készítésű ajándékkal kedveskednek párjuknak, például meglepik egy Valentin-napi reggelivel.

valentin napi reggeli ötletek

Gyakori Valentin-napi ajándék még a bögre, szerelem lakat, virág és egyéb szíves, kedves ajándékok, a párok gyakran mennek el egy romantikus vacsorára Valentin-napon, vagy egy több napos wellnessre.

Az Anglikán Egyháznál lehetőség van a házassági fogadalmakat megújítani Valentin-napon, és Valentin-nap előtt támogatják az egyedülállókat, akik házastársat keresnek maguknak.

Szingapúrban költik a legtöbbet Valentin-napkor, átlagosan 100-500 dollár között.

Valentin-nap Magyarországon

Valentin-nap sokkal régebbi ünnep, mint gondolnánk. Valentin-nap magyar megfelelője a Bálint-nap. Igazából mindkettő ugyanazt jelenti, Valentin magyarul Bálint.

Bálint-napot már a középkorban is ünnepelték Magyarországon, és számos babona, és népszokás kötődött ehhez a naphoz. A Bálint-napi népszokások egy része kapcsolódott a szerelemhez, de voltak egyéb, például mezőgazdasággal kapcsolatos népszokások is. 

A Valentin-napot Magyarországra a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesülete vezette be 1990-ben, azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a virágkultúrát és a tavasz várást. Később az ajándék- és édességboltok is fantáziát láttak benne, és egyre több termékkel jelentek meg Valentin-napra, és a Valentin-napi  ajándékozás elterjedt Magyarországon is, hasonlóan más országokhoz.

Egy kis segítség a valentin-napi köszöntéshez:

.

Array