Mikor van halloween?

mikor van halloween

Mikor van halloween, mikor kell töklámpást faragni? Sok félreértés van halloween kapcsán, a legtöbben annyit tudnak, hogy Amerikában ilyenkor rémisztő jelmezekbe öltöznek az emberek, töklámpást faragnak, csokit gyűjtenek és ijesztegetik egymást. És mindez valamikor halottak napja körül történik, de pontosan mikor is?

Mikor van halloween?

Ha tudjuk mit jelent a halloween elnevezés, egyből tudni fogjuk a választ is arra a kérdésre, hogy mikor van halloween. A halloween az „All Hallows Eve” kifejezésből ered, ami azt jelenti, hogy mindenszentek előtti éjszaka. 

Mindenszentek november 1-én van, így a mindenszentek előtti éjszaka október 31-én van.

Tehát halloween dátuma október 31.

Mivel ez egy állandó dátumú ünnep, így minden évben október 31-én van:

  • 2021. október 31-én vasárnap
  • 2022. október 31-én hétfőn
  • 2023. október 31-én kedden

Vannak, akik nem annyira kedvelik halloweent, mondván, hogy Magyarországon mindenszentek / halottak napja van, nem halloween.

Az igazság az, hogy ez három különböző ünnep, az időpontjuk is eltérő:

  • október 31. – halloween
  • november 1. – mindenszentek
  • november 2. – halottak napja

Egyébként az USA-ban szó van arról, hogy esetleg megváltoztassák halloween dátumát. Ennek az az oka, hogy náluk nem munkaszüneti nap halloween napja. Ugyanakkor nagyon sokan ünneplik, sokat készülnek rá, késő estig buliznak, a gyerekek is sokáig fennmaradnak. Ezért merült fel az a gondolat, hogy halloweent október utolsó szombatján ünnepeljék. Így biztonságosabb, hosszabb, és kevésbé stresszes lenne az ünnep, hiszen szombaton napközben mindenki tudna készülni, vasárnap meg ki tudná pihenni az ünneplés fáradalmait.

Készülj te is halloweenre:

Array