Mikor van nőnap?

mikor van nőnap

Mikor van nőnap? Mikor ünnepeljük és miért pont ezen a napon?

Mikor van nőnap 2022-ben?

Nőnapot minden évben március 8-án ünnepeljük: 2021. március 8-án hétfőn 2022. március 8-án kedden 2023. március 8-án szerdán De ez nem volt mindig így! A nőnapot korábban több másik napon is ünnepelték, mielőtt március 8. lett a nemzetközi nőnap hivatalos dátuma.

Milyen napokon volt még nőnap?

Az első nemzeti nőnapot 1909-ben tartották New Yorkban, február 28-án. 1910-ben, Koppenhágában rendezték meg a II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszust, ahol 17 ország 100 női képviselője támogatta a javaslatot, hogy évente rendezzenek nőnapot, de dátumot nem határoztak meg. Az első nemzetközi nőnapot 1911. március 19-én tartották Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. Felvonulást tartottak, ahol elsősorban a nők szavazati jogáért tüntettek. Az amerikaiak február utolsó vasárnapján tartották a nemzetközi nőnapot. Oroszországban 1913-ban tartották az első nemzetközi nőnapot, február utolsó szombatján. 1914-ben Németországban március 8-án tartották a nőnapot, ahol a nők szavazati jogáért tüntettek. Az ünnep időpontja 1917 március nyolcadikán vált véglegessé, amikor is a nők Oroszországban békéért és kenyérért tüntettek, és ugyan nem közvetlenül ennek hatására, de lemondott II. Miklós cár, majd a nőknek is szavazójogot biztosító polgári kormány alakult.

Miért március 8 lett a nemzetközi nap végleges dátuma?

Erre két elmélet is létezik. Az egyik szerint a textilmunkásnők 1857-es sztrájkjára, mások szerint az 1908-ban ezen a napon egy amerikai gyárban elhunyt 129 munkásnő emlékére változott meg a dátum. Az ENSZ közgyűlés 1977-ben a nemzetközi nőnapot, március 8-át hivatalos ünneppé nyilvánította. Ha fel szeretnéd köszönteni hölgy ismerőseidet, nézd meg a

.

Array