Miért ünnepeljük a névnapokat?

névnap naptár

Mindenkinek van legalább egy ismerőse vagy családtagja, aki minimum egy évben egyszer felköszönti névnapja alkalmából. De miért? Honnan ered a névnapok ünneplése és milyen jelenőséggel bír napjainkban?

Más országokkal ellentétben, Magyarországon a névnap megünneplése a születésnaphoz hasonló jelentőséggel bír. Alapvetően keresztény eredetű ünnep, főleg a katolikus egyháznak köszönhetően honosodott meg nálunk. Régen a megkeresztelt személynek valamelyik szent nevét adták, hogy ő legyen példaképe. Megemlékezésül pedig minden szentjének az év egy-egy napját rendelték.

Történelmi emlékek hiányában nem tudjuk, hogy a magyarság mikor kezdte ápolni ezt a hagyományt, de valószínű, hogy külföldi papok honosították meg, először az úri rend körében, majd tőlük minden más társadalmi osztályra átterjedt. Vallási jellege Európa-szerte lassacskán átalakult és így lett belőle közösségi, családi ünnep.

 

Mai jelentősége a világi szemmel hétköznapi kapcsolataink, vallási szempontból pedig a keresztény kultúra ápolása. Gyakran nem csak családtagokat, hanem munkahelyen kollégákat is felköszöntenek ezen alkalomból, az egyes egyházi felekezetek tagjai pedig a legtermészetesebb módon ápolják tovább a névnapünneplés hagyományát.

Nagyon sokan még mindig fali naptárakat használnak a névnapok követésére, de a modern világban már egyszerűbb és gyorsabb az adott névnapot megtalálni az interneten. Ha tudni szeretnéd, mi a mai névnap, csak kövesd a hivatkozást, ahol bármikor napra készen megtekintheted az aktuális névnapot. Nem kell többet a naptárat böngészni egy-egy kiemelt ismerősünk nevének megtalálásáért, elég ha beírjuk az illető nevét a Nevnap.pro keresőjébe. Ez fordítva is működik, ha egy napon található nevekre vagyunk kíváncsiak, csak írjuk be a hónapot és a napot a keresőbe és máris célba értünk.

Ennek az online, bármikor elérhető digitális naptárnak köszönhetően még egyszerűbbé válik ismerőseink névnapjának követése, így igazán nem lehet kifogásunk arra, miért ne ápolhatnánk tovább ezt az évszázadokra visszanyúló hagyományt.

Array