Mennyire jó öltet karácsonyra kutyát adni ajándékba?

kutya ajándékba

A legtöbb ember számára teljesen természetes, hogy kiskutyát adjon ajándékba a szeretetteinek karácsony alkalmával. A kisállatokat mindenki szereti – gondolják – ki ne örülne egy apró, bolyhos kis négylábúnak?

Más ajándékokkal ellentétben a kis kutyákat nem lehet visszavinni az üzletbe és kicserélni egy másik termékre, ezért komoly megfontolást igényel döntés. A kis kedvencek nem valók mindenkinek és nem mindenki képes megfelelően gondoskodni egy élőlényről.

A kutyákért felelősséggel tartozunk életük végéig, ha meguntuk őket vagy megváltozik az életünk, akkor sem tehetjük őket utcára és nem vihetjük őket menhelyre! A kutyatartásról minden szükséges információt megtalálhatsz a DogX weboldalán.

Mikor jó ötlet kutyát adni karácsonyra?

Más ajándékokhoz hasonlóan a kutyákat is akkor érdemes ajándékként adni, amikor pontosan tudjuk, hogy az ajándékozott örömét leli benne, és ami még ennél is fontosabb, rendelkezik elegendő energiával és idővel ahhoz, hogy foglalkozzon a csöppségekkel.

A kölykökből akkor válik nagyszerű ajándék, ha:

 • az ajándékozott tervezte egy kutya örökbefogadását, hajlandó az elköteleződésre

 • szülőként tudjuk, hogy a kutya nevelésének és ellátásának felelőssége akkor is a mi kezünkben van, ha gyermekeinket lepjük meg vele

 • a befogadó felkészült a kutya fogadására

 • időbeosztása, napirendje és életmódja lehetővé teszi a kis jövevény integrálását a mindennapokba

 • türelmes, konzekvens és felkészült gazda válhat belőle

 • rendelkezik elegendő jövedelemmel ahhoz, hogy a napi ellátáson felül képes legyen fedezni az állat egészségügyi ellátását és a felmerülő költségeket

 • biztonságos, körbekerített ingatlannal és elegendő hellyel rendelkezik

A fentiek ismeretében jó eséllyel felelősen tudunk döntést hozni arról, hogy kinek adhatunk ajándékba egy kutyát.

A gyermekes családok esetében a szülők dönthetnek felelősen arról, hogy meglepik csemetéjüket egy négylábú baráttal.

Előzetes egyeztetést követően, a nagyszülőket is meglepheted egy ebbel, akiről van idejük gondoskodni és a napi sétákkal ők is fitten tarthatják magukat.

Mikor nem jó ötlet kutyát ajándékozni?

A karácsony egy meglehetősen élménygazdag és mozgalmas időszak a legtöbb család életében. Nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb alkalom egy élőlény fogadására és a vele járó feladatok ellátására.

Képzelj el egy karácsonyi összejövetelt, ahol vigyázni kell a sültre, fel-alá járkálnak az emberek kezükben tálakkal, tányérokkal és hatalmas rumlit hagy maga után a vendégsereg vacsora után.

A kis kutya mindeközben láb alatt van, többször odapiszkít a szőnyegre, vagy akár rémülten bujkál a sikongató gyerekek elől. A kutyusoknak jobb, ha nyugodt körülmények fogadják őket az új otthonukban, mert idő kell neki, hogy megismerjék a környezetüket és beilleszkedjenek a családba.

A kutyák hosszú távú elköteleződést igényelnek, hiszen átlagosan 12-15 évig élnek és ez idő alatt meghatározzák a család életvitelét.

A kölyökkutya nem megfelelő ajándék, ha:

 • egyeztetés nélkül távolabbi rokonoknak ajándékozod őket

 • az ajándékozott egyáltalán nem akar kutyát tartani

 • az életkörülményei nem teszik lehetővé egy kutya befogadását

 • rengeteget dolgozik, keveset tartózkodik otthon, vagy más elfoglaltsága miatt nem tud foglakozni az ebbel

 • anyagi körülményei nem teszik lehetővé az állat ellátását, akár az állat megbetegedése alkalmával

 • nem képes a kutya igényeit figyelembe venni a tervezés során, sokat utazik, illetve gyakran magára hagyja a kutyát

 • nem rendelkezik ismeretekkel vagy tapasztalattal a kutyatartásról

 • nem él közösségi életet, nem akar kutyás társaságba járni

 • allergiás a kutyaszőrre

 • fél a kutyáktól vagy nem kedveli őket

Zárószó

A kutyák rengeteg törődést, időt és figyelmet igényelnek. Ezek hiányában a kutya boldogtalan lesz, elhanyagoltnak érzi magát, hajlamos a rombolásra és a szorongásra.

A kutya akkor érzi jól magát, ha megtanítjuk neki a szabályokat, következetesen neveljük, állandó napirendet biztosítunk a számára és bőséges figyelemben, élvezetes játékidőben, valamint kiadós testmozgásban lehet része.

Egy kutya tartalmassá teszi azoknak az embereknek hétköznapjait, akik nyitottak a kutya nevelésére és a közös időtöltésre.

Mielőtt kutyát vásárolnál bárkinek ajándékba, derítsd ki, hogy alkalmas befogadó válna-e belőle, és beleillik-e egy kis jövevény az életvitelébe.

Array