A gyertya lángja a szívtereket is bevilágítja

gyertya lángja

Vannak olyan dekorációs kiegészítők, amik valójában nem szépítő céllal jönnek létre, viszont másodlagos pozitívumként elvitathatatlan tőlük ragyogó kisugárzásuk. A gyertyák, mécsesek pontosan ebbe a kategóriába tartoznak. Sokkal többet jelentenek, sokkal többről szólnak, mint a környezet szépítgetése, ugyanakkor jelenlétükkel kétségtelenül hozzájárulhatnak a terek ékesítéséhez.

Az emlékezés fénye többet mond minden szónál

kegyeleti mécsesek üzenete egyértelmű. Van, aki szóban is könnyen ki tudja fejezni mi az a vihar, ami a lelkében dúl. Akad, aki inkább írásban képes átadni mindazt a mély űrt, amit veszteségnek hív. Megint más ugyan sem hangokkal, sem írásjelekkel nem kommunikálja az érzéseit, viszont gyújt egy gyertyát. Aztán a láng aranyló sugarában minden kioldódik. A gyász kézzel foghatóvá, jelenlévővé válik, akárcsak a fájdalom. A tiszta fényben végül, idővel feloldódhat minden, ami nehézség, ami vasmacska, ami úgy tűnik megemészthetetlen. A fény áttranszformálhatja mindazt, ami belül, láthatatlanul és igen, olykor kifejezhetetlenül zajlik. Aztán amikor nyugvópontra került minden, a vihar lecsendesedett és átadta a helyét a békének, akkor a fény az emlékezés, az egymásra gondolás, a soha el nem múló kötelékek szimbólumává válhat. Új jelentést nyerhet. S időről-időre mindig újabbat és újabbat. Ez az a rejtély, ez az a titok, ami aligha írható körül szavakkal, de megélhető, ráadásul olyan gyertyákkal, amiknek a kialakítása eleve túlvilági szépségről tanúskodik, megadva mindennek a keretét.

mécses

 

Mindegy, hogy miben lobog a gyertya lángja?

Nem igazán. A gyertyatartók ugyanis feltehetik az i-re a pontot. A láng ilyen módon elnyerheti azt a helyet, azt a teret, amit egyébként megérdemel. Ráadásként az érintett helyiség hangulata is jelentősen megváltozhat pusztán attól, hogy egyrészt konkrétan más megvilágításba kerül, köszönhetően a vidáman lobogó lángocskának, másrészt a dekorációs kellék szemeket gyönyörködtető stílusjegyeinek hála, amik szó szerint öltöztetnek és valami plusz, megfoghatatlan szépséggel ajándékozzák meg a közeget.

A fotó forrása: Ewalds.hu, kiemelt kép: canva.com

Array