Káposztás rétes a sós ízeket kedvelőknek! Vendégvárónak, szilveszteri buliba, vagy akár köret is lehet sültek, sült kacsa mellé, párolt káposzta helyett.
Káposztás rétes hozzávalók:
2 rúd réteshez
- 1 csomag réteslap
- 5 dkg vaj vagy zsír a lekenéshez
töltelékhez:
- 1 kg káposzta
- 1 evőkanál zsír vagy olaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 csapott kávéskanál őrölt bors
- só
Káposztás rétes töltelék készítése:
1.Gyaluld le a káposztát, sózd be, és tedd félre állni 20-30 percet.
2. A káposzta levet fog ereszteni, csavard ki a levét.
3. Melegíts fel egy evőkanál zsírt egy lábosban, add hozzá a cukrot és karamellizáld.
4. Add hozzá a káposztát és alacsony lángon pirítsd, kevergetve, míg a káposzta össze nem esik, meg nem puhul, és barnás nem lesz a színe.
5. Keverd a töltelékhez a borsot, kóstold meg, ha szükséges az ízét állítsd be fűszerekkel.
6. Tedd félre a káposztás rétes töltelékét hűlni.
Káposztás rétes összeállítása:
1.Nedvesíts be egy tiszta konyharuhát, csavard jól ki, és helyezd az asztalra.
2. Tegyél egy réteslapot a nedves konyharuhára és kend meg olvasztott zsírral/vajjal/olajjal.
3. Erre jön még egy réteslap, azt is kend meg, még egy, és azt is kend meg.
4. Helyezd a káposztás töltelék felét a réteslapra, egyengesd el, úgy hogy a szélein maradjon 1-1 cm.
5. Hajtsd be a két szélét, és a konyharuha segítségével tekerd fel a rétest.
6. Tedd a káposztás rétest egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend le a tetejét olvasztott zsírral/olajjal/vajjal.
7. Ugyanígy állítsd össze a második rúd rétest is. A második rétest úgy rakd a tepsibe, hogy ne érjenek össze.
Káposztás rétes sütése:
1.Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, hagyományos sütés, alsó felső.
2. Tedd a réteseket a sütőbe, és süsd 20-25 percig.
3. Vedd ki a sütőből és várd meg míg langyosra hűl. Akkor tudod éles késsel szeletelni.
Ha szereted a sós réteseket, próbáld ki a sajtos zöldséges rétest is!