Jókai bableves csülökkel

jókai bableves csülökkel

Jókai bableves csülökkel, kolbásszal és csipetkével. 

Jókai bableves hozzávalók:

  • 50 dkg fejtett bab
  • 1 db füstölt sertéscsülök  (kb. 1,5 kg)
  • 15 dkg kolbász
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db sárgarépa
  • 3 db babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 dl víz
  • 1,5 dl tejföl

Csipetkéhez:

  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

Jókai bableves elkészítése:

1.A babot áztasd be a főzés előtti napon.

2. Másnap tedd fel a csülköt főni annyi vízben, amennyi ellepi, és főzd puhára közepes lángon, kb. 1,5-2 óra alatt. Ha a csülök megfőtt, vedd ki a vízből és tedd félre.

3. A babot öntsd az áztató vízzel egy nagy fazékba, öntsd hozzá a csülök levét, és add hozzá a felaprított fokhagymát. Közepes lángon főzd félpuhára a babot, 1-1,5 óra alatt.

4. Add a leveshez a megpucolt, és felkarikázott fehérrépát és sárgarépát, és főzd míg a bab és a zöldségek meg nem puhulnak.

5. Készítsd el a csipetkét. Add a liszthez a sót, az elhabart tojást, és gyúrj belőle kemény tésztát, majd csipkedj belőle borsónyi darabokat, és sodord meg őket.

6. Karikázd fel a kolbászt, és egy serpenyőben olvaszd ki a zsírját, majd vedd ki a serpenyőből.

7. A kolbász zsíron pirítsd üvegesre a felaprított vöröshagymát, add hozzá az egy evőkanál lisztet és pirítsd fél percig. Húzd le a tűzről, add hozzá  pirospaprikát, keverd össze, majd adj hozzá 1 dl hideg vizet. Keverd simára.

8. Add a rántást a leveshez, majd a csipetkét is és főzd pár percig.

9. A tejfölhöz adj egy merőkanálnyi forró levet, keverd simára, és öntsd a tejfölös habarást a leveshez.

10. A csülök húsát fejtsd le a csontról és kockázd fel.

11. Add a jókai bableveshez a felkockázott csülköt és a kolbász karikákat.

Array
Summary
recipe image
Recipe Name
Jókai bableves csülökkel
Author Name
Published On
Cook Time
Total Time