Jókai bableves csülökkel, kolbásszal és csipetkével.
Jókai bableves hozzávalók:
- 50 dkg fejtett bab
- 1 db füstölt sertéscsülök (kb. 1,5 kg)
- 15 dkg kolbász
- 1 db fehérrépa
- 2 db sárgarépa
- 3 db babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál liszt
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 dl víz
- 1,5 dl tejföl
Csipetkéhez:
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Jókai bableves elkészítése:
1.A babot áztasd be a főzés előtti napon.
2. Másnap tedd fel a csülköt főni annyi vízben, amennyi ellepi, és főzd puhára közepes lángon, kb. 1,5-2 óra alatt. Ha a csülök megfőtt, vedd ki a vízből és tedd félre.
3. A babot öntsd az áztató vízzel egy nagy fazékba, öntsd hozzá a csülök levét, és add hozzá a felaprított fokhagymát. Közepes lángon főzd félpuhára a babot, 1-1,5 óra alatt.
4. Add a leveshez a megpucolt, és felkarikázott fehérrépát és sárgarépát, és főzd míg a bab és a zöldségek meg nem puhulnak.
5. Készítsd el a csipetkét. Add a liszthez a sót, az elhabart tojást, és gyúrj belőle kemény tésztát, majd csipkedj belőle borsónyi darabokat, és sodord meg őket.
6. Karikázd fel a kolbászt, és egy serpenyőben olvaszd ki a zsírját, majd vedd ki a serpenyőből.
7. A kolbász zsíron pirítsd üvegesre a felaprított vöröshagymát, add hozzá az egy evőkanál lisztet és pirítsd fél percig. Húzd le a tűzről, add hozzá pirospaprikát, keverd össze, majd adj hozzá 1 dl hideg vizet. Keverd simára.
8. Add a rántást a leveshez, majd a csipetkét is és főzd pár percig.
9. A tejfölhöz adj egy merőkanálnyi forró levet, keverd simára, és öntsd a tejfölös habarást a leveshez.
10. A csülök húsát fejtsd le a csontról és kockázd fel.
11. Add a jókai bableveshez a felkockázott csülköt és a kolbász karikákat.