Churros – spanyol fánk

churros, spanyol fánk

A churros a spanyolok fánkja, elsőre furának tűnhet, mert nem kerek. Olajban sült tészta rudacskákról van szó, amit fahéjas cukorba szoktak hempergetni és sűrű forró csokoládéba szoktak mártogatni. Magyarul tolófánknak lehetne nevezni. Ha valami különlegesebb farsangi fánkot készítenél, mindenképpen próbáld ki egyszer! Ráadásul keleszteni sem kell, mint a szalagos fánkot.

Latin-Amerikában a töltött verzió vált népszerűvé, ők vastagabbra sütik és a rudak közepébe karamell (dulce de leche), csokoládé, puding tölteléket raknak, így az utcán is könnyen fogyasztható. Magyarországon is a mexikói éttermek kínálatában gyakran lehet találkozni vele.

Churrost otthon is lehet készíteni, de mindenképpen kell hozzá egy jó minőségű habzsák.

Churros hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 650 ml víz
  • 6 g só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • Napraforgó olaj a sütéshez

Hempergetéshez:

  • kristálycukor
  • fahéj

Churros készítése

1.Szitáld a lisztet egy tálba.

2. Tedd egy lábosba a vizet, sót, olívaolajat és kezdd el melegíteni.

3. Amikor a víz forr, add hozzá a lisztet, és miközben tovább főzöd egy fakanállal jól keverd össze, míg a tészta össze nem áll. Hűtsd ki a tésztát és kézzel gyúrd még kb. 5 percig.

4. Tedd a churros tésztáját egy habzsákba.

5. Melegíts olajat közepes lángon, legalább 2 cm vastagon legyen az olaj az edényben.

6. Nyomd ki a habzsákból a churrost. Csinálhatsz kb. 10 cm-es rudakat, vagy a másik módszer, mikor csiga alakban nyomják ki a tésztát, megsütik és utána darabolják fel kisebb darabokra.

7. Süsd aranybarnára a churros mindkét oldalát.

8. A megsült churrosokat tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

9. Keverd össze a kristálycukrot a fahéjjal, és hempergesd meg benne a churrosokat.

A churros fontos kísérője a sűrű forró csokoládé.

Csokoládé hozzávalók:

  • 175 g étcsokoládé, legalább 70 % kakaótartalmú
  • 500 ml tej
  • 1 teáskanál kukorica keményítő
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1 csipet őrölt fekete bors

Csokoládé elkészítése:

1.Keverd össze a kukoricakeményítőt fél dl tejjel.

2. A maradék tejet öntsd egy lábosba, kezdd el melegíteni és tördeld bele csokoládét.

3. Olvaszd fel a csokoládét folyamatos kevergetés mellett.

4. Ha a csoki teljesen elolvadt, öntsd a keményítős tejet a csokihoz és keverd össze.

5. Végül add a fahéjat és borsot is hozzá.

6. Forrón tálald a frissen kisült churrossal.

Array
Summary
recipe image
Recipe Name
Churros
Published On
Total Time