Palócleves

palócleves

Palócleves vagy más néven palócgulyás Mikszáth Kálmán kedvenc levese volt. Az eredeti recept szerint birka- vagy ürühúsból készül, de ezeket elég nehéz beszerezni, és nem is mindenki szereti őket. De semmi gond, mert nagyszerű palóclevest sertésből is lehet készíteni. Eddig még senki nem panaszkodott a végeredményre 🙂

Palócleves sertésből kaporral hozzávalók:

  • 70 dkg sertéslapocka
  • 20 dkg zöldbab
  • 20 dkg burgonya
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 púpos teáskanál piros paprika (őrölt)
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál kapor
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • 0,5 dl olaj vagy sertészsír
  • 2 dl tejföl

Palócleves recept:

1.Kockázd fel a sertéslapockát.

2. Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát.

3. Egy lábosban melegítsd meg az olajat, és dinszteld meg a vöröshagymát.

 

4. Ha a vöröshagyma már üveges, add hozzá a felkockázott húst, és időnként kevergetve pirítsd fehéredésig.

 

5. Húzd le a tűzről a lábost, add hozzá a pirospaprikát és keverd el.

 

6. Add a húshoz a fokhagymát, sót, borsot, őrölt köményt, babérlevelet és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forrald fel, majd alacsony lángon főzd, amíg a hús félig meg nem puhul, ez kb. 50 perc.

 

7. Amíg fő a hús, készítsd elő a többi alapanyagot. Pucold meg a krumplit és kockázd fel, a sárgarépát karikázd fel. Ha friss zöldbabot használsz tisztítsd meg, és vágd kb. 3 cm hosszú hasábokra.

8. Ha félig megpuhult a hús, add hozzá a krumplit, sárgarépát, és zöldbabot és öntsd fel annyi meleg vízzel, hogy leves állagú legyen (kb. 1 liter). Ha fagyasztott zöldbabot használsz nagyon fontos, hogy meleg, de inkább forró vízzel öntsd fel, mert nagyon lehűtené a levest. Ha esetleg konzerv zöldbabot használsz, annak a levét öntsd le, és csak a legvégén add a leveshez ha a krumpli és répa megpuhultak, mert a konzerv babnak nem nagyon kell főnie.

 

9. Amint hozzáadtad a zöldségeket a leveshez vedd fel nagyra a lángot, és ha felforrt a leves, akkor vedd vissza, és főzd kb. 15-20 percig, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Adj még egy kis sót hozzá ízlés szerint, kb. egy teáskanállal.

9. Keverj simára 2 dl tejfölt, adj hozzá egy merőkanállal a leves levéből és keverd simára. Ezt ismételd meg néhányszor, míg híg habarást nem kapsz. Ez azért fontos, hogy a tejföl ne csapódjon ki a levesben. Ha akarsz rakhatsz egy evőkanál lisztet a tejfölbe sűrítés képpen, de liszt nélkül is finom lesz a végeredmény. Add a tejfölös habarást a leveshez, és forrald össze.

10. A legvégén add a leveshez a kaprot, friss kapor a legjobb, de a szárított is jó. Kóstold meg a levest, és ha szükséges akkor még fűszerezd ízlés szerint.

A palóclevest szokták ecettel vagy citrommal vagy savanyítani. Mivel ez eléggé ízlés függő, ezért a legjobb módszer ha tálaláskor mindenki maga ízesítheti a levesét a saját ízlése szerint, tehet bele citromot vagy nem.

Mi legyen palócleves után a második? Nézd meg a recept ötleteket palócleves mellé!

Palóclevest csirkemellből is készíthetsz, annak a receptjét a linkre kattintva találod.

Palócleves története

Több legenda is létezik a palócleves eredetét illetően.

Az egyik legenda szerint Gundel János készítette el egy megnyitó alkalmából és Mikszáth Kálmánról nevezte el, akit a „legnagyobb palócnak” hívtak.

Egy másik legenda szerint a levest egy vacsoraverseny bírái számára készítették, akiknek annyira ízlett, hogy kétszer is kértek belőle.

A harmadik legenda szerint Gundel János a híres palóclevest Mikszáth születésnapjára tálalta fel 1892-ben. Az író olyan levest kért, hogy olyan levessel lepje meg, amilyet még sosem evett, „amelyik magában foglalja a magyar konyha minden zamatát”.

Array


Summary
recipe image
Recipe Name
Palócleves
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time