A paella az egyik legismertebb és legnépszerűbb spanyol étel. Legtöbben a tenger gyümölcseivel készült változatát ismerik, de van számos verziója, például csirkés, zöldséges és nyúl hússal is szokták készíteni. A nyulas változata nagyon jól illik a húsvéti asztalra is.
Paella nyúllal hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 3 db paradicsom
- 1 db fiatal nyúl
- 50 g zöldborsó
- 160 g kerekszemű rizs
- 6 dl húsleves vagy alaplé
- 1 csipet sáfrány
- só, olíva olaj
Paella nyúllal elkészítése:
1.A nyúl húst darabold fel és sózd be.
2. Hámozd meg a paradicsomot. Ezt megteheted egy éles késsel is, vagy vágd be a paradicsom héját, és tedd egy percre forró vízbe, utána könnyedén lejön a héja. A meghámozott paradicsomot kockázd fel.
3. A kaliforniai paprikát vágd kb. fél centiméter széles csíkokra.
4. A fokhagymát aprítsd fel.
5. Melegítsd fel a húslevest.
6. Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és süsd meg benne a nyúl darabokat, úgy hogy kb. 80%-osan legyenek megsülve.
7. A húsokat tedd ki a serpenyő szélére, hogy a serpenyő közepén legyen egy kis szabad hely. Ide tedd a fokhagymát, és fél percig pirítsd folyamatosan kevergetve, hogy meg ne égjen.
8. Add hozzá a felkockázott paradicsomot, és kevergetve süsd, amíg nagyjából el nem fövi a levét.
9. Add hozzá a rizst, keverd át párszor, majd add hozzá a zöldborsót, a sáfrányt és öntsd fel a forró húslevessel.
10. Sózd meg, és helyezd el a paella tetején a kaliforniai paprika csíkokat.
11. Forrald kb. 5 percig, majd vedd le alacsonyra a hőfokot, és főzd még 15-20 percig.
12. Ne kevergesd, a rizs fel fogja szívni a folyadékot, és úgy a legfinomabb, ha az alja kicsit odapirul.
13. Zárd el a gázt, fedd le a paellát egy konyharuhával, és pihentesd még 10 percig.