Az édesburgonya püré egy igazán ünnepi, karácsonyi köret. Nagyon jól passzol a különféle sültek, kacsa vagy lazac mellé is. Próbáld ki, ha valami különlegesebb körettel szeretnéd feldobni az ünnepi asztalt.
Az édesburgonya pürét úgyis lehet készíteni, hogy az édesburgonyát először sütőbe megsütjük, vannak akik szerint így az legfinomabb, mert a sütéstől ízgazdagabb lesz. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy több időre van szükség. A másik, gyorsabb módszer, amit én is alkalmaztam, mikor főzzük az édesburgonyát. Így is finom lett a végeredmény, pillanatok alatt elfogyott!
Édesburgonya püré hozzávalók:
- 50 dkg édesburgonya
- 5 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- frissen őrölt bors
- 1 kávéskanál kakukkfű (vagy provance fűszerkeverék)
Fűszeres édesburgonya püré elkészítése:
1.Pucold meg az édesburgonyákat, és vágd kb. 2 cm-es kockákra.
2. Tedd az édesburgonya kockákat egy lábosba, öntsd fel vízzel, és kb. 15 perc alatt főzd puhára, majd szűrd le.
3. Amíg hűl az édesburgonya, aprítsd fel a fokhagymát.
4. Melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, és süsd meg a fokhagymát, kb. 3-5 perc alatt, de ne égjen oda!
5. Add a megfőtt édesburgonyához a vajat, fűszereket, fokhagymát, és egy krumplinyomó segítségével pürésítsd.
6. Az édesburgonya püré állaga függ a burgonya típusától is, ha túl sűrűnek találod, akkor higíthatod egy kevés tejjel.