A vajas citromos lazac az egyik legegyszerűbben elkészíthető karácsonyi főétel! Kb. 5 perc munka van vele, a többit a sütő elvégzi, és még mosogatni sem kell!
Vajas citromos lazac hozzávalók:
- 4 szelet lazac bőre nélkül
- 4 evőkanál vaj (szoba hőmérsékletű)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 + 1 db citrom
- 1 evőkanál juharszirup vagy méz
- só
- frissen őrölt bors
Vajas citromos lazac elkészítése:
1.Sütés előtt vedd ki a lazacot a hűtőből, legalább 10 percig szoba hőmérsékleten legyen.
2. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
3. Egy tálban keverd össze a puha vajat, áttört fokhagymát, 1 db citromnak a levét, juharszirupot, sót és borsot.
4. Egy tepsit bélelj ki alufóliával, úgy hogy majd a fóliába kell csomagolni a lazacokat. A fólia alját kend meg vékonyan a fűszeres vajjal.
5. Helyezd a lazac szeleteket a fóliára, és kend meg őket a fűszerezett vajjal.
6. Csomagold be a lazacokat a fóliával. Ha nem elég nagy az alufólia, akkor tegyél egy másikat a tetejére, és az oldalán rögzítsd össze a két fóliát, hogy a lazacok egy lezárt fólia zsákban legyenek.
7. Tedd a vajas citromos lazacot az előmelegített sütőbe, és süsd kb. 20 percig. A sülési idő függ a lazac vastagságától, a vastagabb szeleteknek több sülési időre van szüksége.
8. Ha elkészült a lazac óvatosan nyisd ki a fóliát, a gőz ki fog csapódni.
9. Tálaláskor helyezz citrom karikákat a lazacra.
Milyen köret illik a lazachoz? Nézd meg a lazac köret ötleteket a linkre kattintva!
