A turrón egy tradícionális spanyol édesség, a spanyol karácsonyok fontos kelléke a roscón de reyes mellett. A turrón egy nugát, ami mézből, cukorból, tojásfehérjéből és mandulával vagy egyéb diófélékből készül. Ma már számtalan féle ízesítéssel készítik, van például kókuszos, marcipános, csokis verzió is.
Bár elég népszerű édesség, a turisták gyakran vásárolják szuvenírként, Magyarországon nem nagyon lehet kapni, de házilag is el lehet készíteni, és akár gasztroajándék is lehet belőle!
A turrón átlagát tekintve két féle változat létezik:
Turrón duro: ebben a változatban a mandulaszemek egészben vannak a turrónban, és a mandulaszemeket körbevévő nugát réteg kemény.
Turrón blando: itt őrölt mandulát használnak, és ezáltal lágyabb.
Turrón duro hozzávalók:
- 150 g méz
- 150 kristálycukor
- 250 pörkölt mandula (sótlan, a héja nélkül)
- 1 db tojásfehérje
- 2 db ostya (opcionális)
Turrón duro recept:
1.Ha nyers mandulád van, akkor először meg kell pörkölni. A pörkölést csinálhatod a sütőben, vagy serpenyőben.
2. Egy vastagfalú edényben kezdd el melegíteni a mézet és a cukrot, alacsony hőfokon. Ha elkezd buborékozni, még főzd néhány percig, majd vedd le a tűzről.
3. A tojásfehérjét habard el, majd keverd a mézes masszához.
4. Tedd vissza a tűzre az edényt, és folyamatos kevergetés mellett főzd tovább, míg karamell szerű nem lesz az állaga.
5. Keverd a pörkölt mandulát a mézes keverékbe.
6. Vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni.
7. Egy tepsit, vagy egy püspökkenyér formát bélelj ki sütőpapírral, és öntsd bele a turrónt. Egyengesd el, és hagyd hűlni minimum 5 órát.
8. A turrónt gyakran teszik két ostya közé. Ha használsz ostyát, a sütőpapírral bélelt edénybe rakd az ostyát, öntsd rá a turrónt, és a tetejére szintén tegyél egy ostyaréteget.
Turrón blando hozzávalók:
- 300 g mandula
- 100 g kristálycukor
- 200 g méz
- 1 db tojásfehérje
- fahéj
- reszelt citromhéj
Turrón blando recept:
1.Először a mandulát kell előkészíteni. Héj nélküli pörkölt mandulára van szükség, amit le kell darálni. De vásárolhatsz őrölt mandulát is, azt egy serpenyőben folyamatos kevergetés mellett pirítsd meg kicsit.
2. Egy vastag falú edényben alacsony lángon kezdd el melegíteni a mézet és a cukrot. Ha a cukor teljesen felolvadt, vedd le a tűzről, és add hozzá a már előtte felvert tojásfehérjét.
3. Ha már összeállt a massza, keverj hozzá egy csipet fahéjat, és egy citrom reszelt héját.
4. Tedd vissza a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett főzd, amíg karamell szerű lesz az állaga.
5. Add a masszához az őrölt mandulát, és keverd össze.
6. Bélelj ki sütőpapírral egy formát, és öntsd bele a masszát.
7. Hajtsd a sütőpapírt a massza tetejére, és tegyél rá valami súlyt, ami lenyomja.
8. Hagyd hűlni legalább 5 órát, de az a legjobb, ha egy egész napot.