Tiramisu az egyik legismertebb és legnépszerűbb olasz desszert. Nem véletlen, hiszen nagyon finom, gyorsan és könnyen el lehet készíteni, ráadásul még a sütőt sem kell bekapcsolni. Valószínűleg lett az egyik legnépszerűbb karácsonyi süti Magyarországon is.
Tiramisu hozzávalók:
- 25 dkg szarvasi mascarpone
- 3 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 2 dl erős hideg feketekávé
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag babapiskóta
- 3 evőkanál rum vagy amaretto likőr
- kakaópor
Szarvasi tiramisu recept:
1.Válaszd szét a tojásokat.
2. A tojás sárgákat két evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra egy elektromos habverő segítségével.
3. Add a tojásos masszához a mascarponét és a rumot vagy amarettót és keverd kemény, habos krémmé.
4. A tojásfehérjékből egy evőkanál cukorral verjél kemény habot.
5. A tojásfehérje habot óvatosan forgasd bele a mascarponés krémbe. Nem szabad sokáig keverni, mert akkor a tojásfehérje a krémben összeesik!
6. Az előre elkészített kávét keverd össze a tejjel és kevés cukorral, ízlés szerint ízesítsd rummal vagy amorettóval.
7. A babapiskótákat mártsd a tejeskávéba (a piskóta minőségétől függően néhány másodpercre, a lényeg, hogy ne ázzon el teljesen), és egy négyszögletes tál alját rakd ki a babapiskótákkal.
8. A piskótára kenj egy adagot a mascarponés tiramisu krémből, és a tetejét szórd meg kakaóporral.
9. Ezt követően egy újabb adag kávéba mártott babapiskóta réteget rakjál, majd rá a krémet. Ezt addig rétegezd, míg az alapanyag el nem fogy. A tiramisu tetején krém legyen.
10. A kész tiramisut tedd a hűtőbe 2-3 órára, és tálalás előtt a tetejét hintsd meg kakaóporral!
Ezt a recept az úgynevezett szarvasi tiramisu, a Szarvasi mascarpone gyártója ezt a változatot ajánlja. Tiramisut számos változatban lehet készíteni, tojás nélkül, vagy akár gyümölcsökkel. További tiramisu recepteket találsz a tiramisu.info.hu oldalon.