A tárkonyos raguleves Magyarország egyik kedvenc levese, ami önmagában is finom és megállja a helyét az ünnepi asztalon. Ha kapros túrógombóccal készíted igazán egyedi, különleges, ünnepi levest tudsz készíteni.
Tárkonyos pulykaragu leves hozzávalók:
leveshez:
- 50 dkg pulykacomb
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 10 dkg zöldborsó
- 10 dkg gomba
- 1 db hagyma
- 1 db citrom
- 2 dl tejszín 30%
- 3 evőkanál olaj
- 1 teáskanál tárkony
- só, bors
- 25 dkg félzsíros túró
- 6 dkg búzadara
- 1 db tojás
- 1 teáskanál aprított kapor
- 1 csipet só
Tárkonyos pulykaragu leves kapros túrógombóccal elkészítése:
1.Törd át a túrót, add a túróhoz a tojást, búzadarát, sót, kaprot és keverd össze. Takard le egy fóliával és tedd a hűtőbe.
2.Kockázd fel a pulykahúst, és sózd meg.
3. Pucold meg a sárgarépát és fehérrépát és karikázd fel. Ha nagyobb méretű a répa, akkor a karikákat félbe is vághatod.
4. Pucold meg a hagymát és aprítsd fel.
5. Egy lábosban melegítsd fel az olajat, és közepes lángon dinszteld meg a hagymát.
6. Add hozzá a pulykahús kockákat, és időnként kevergetve, fehéredésig pirítsd meg a húst.
7. Add hozzá a feldarabolt répákat, és kevergetve pirítsd együtt 1-2 percig.
8. Önts a lábosba kb. 2 liter meleg vizet. Ha zöldség vagy hús alaplevet használsz, akkor finomabb lesz a leves, de sima vízzel is jó lesz. Leveskockát, ételízesítőt inkább ne használj, ne rontsd el mesterséges ízesítőkkel a levest.
9. Sózd és borsozd.
10. Vedd nagyra a gázt, és ha már forrni kezd a leves, vedd vissza közepes lángra, és főzd kb. 20 percig.
11. Aprítsd fel a gombát, és a zöldborsóval együtt add a leveshez, és főzd még kb. 10 percig míg a borsó és a gomba is megpuhulnak.
12. Vedd ki a hűtőből a kapros túrógombóc masszáját, és nedves kézzel formázz 2-3 cm-es gombócokat, és tedd a levesbe. De előtte vedd kicsire a lángot, hogy a leves épphogy csak gyöngyözzön, ha nagyon lobog a víz, a gombócok széteshetnek.
13. A tejszínt öntsd egy tálba, és merj hozzá a leves levéből egy merőkanállal és keverd simára. Ezt követően merj a tejszínhez még egy merőkanállal a levesből, és keverd el, majd a tejszínes keveréket öntsd a leveshez, és keverd el a levest.
14. Add a tárkonyt a leveshez, és főzd míg fel nem forrt.
15. A végén facsard a citrom levét is a tárkonyos csirkeragu leveshez. Érdemes több részletben hozzáadni, és közben kóstolni, hogy ne citromozd túl, de azt is megteheted, hogy csak tálaláskor kínálsz hozzá citromot, és mindenki annyit tesz a levesébe, amennyit szeretne.