Tárkonyos pulykaragu leves kapros túrógombóccal

tárkonyos pulykaragu leves kapros túrógombóccal

A tárkonyos raguleves Magyarország egyik kedvenc levese, ami önmagában is finom és megállja a helyét az ünnepi asztalon. Ha kapros túrógombóccal készíted igazán egyedi, különleges, ünnepi levest tudsz készíteni.

Tárkonyos pulykaragu leves hozzávalók:

leveshez:

  • 50 dkg pulykacomb
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg gomba
  • 1 db hagyma
  • 1 db citrom
  • 2 dl tejszín 30%
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál tárkony
  • só, bors

kapros túrógombóchoz:

  • 25 dkg félzsíros túró
  • 6 dkg búzadara
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál aprított kapor
  • 1 csipet só

Tárkonyos pulykaragu leves kapros túrógombóccal elkészítése:

1.Törd át a túrót,  add a túróhoz a tojást, búzadarát, sót, kaprot és keverd össze. Takard le egy fóliával és tedd a hűtőbe.

2.Kockázd fel a pulykahúst, és sózd meg.

3. Pucold meg a sárgarépát és fehérrépát és karikázd fel. Ha nagyobb méretű a répa, akkor a karikákat félbe is vághatod.

4. Pucold meg a hagymát és aprítsd fel.

5. Egy lábosban melegítsd fel az olajat, és közepes lángon dinszteld meg a hagymát.

6. Add hozzá a pulykahús kockákat, és időnként kevergetve, fehéredésig pirítsd meg a húst.

7. Add hozzá a feldarabolt répákat, és kevergetve pirítsd együtt 1-2 percig.

8. Önts a lábosba kb. 2 liter meleg vizet. Ha zöldség vagy hús alaplevet használsz, akkor finomabb lesz a leves, de sima vízzel is jó lesz. Leveskockát, ételízesítőt inkább ne használj, ne rontsd el mesterséges ízesítőkkel a levest.

9. Sózd és borsozd.

10. Vedd nagyra a gázt, és ha már forrni kezd a leves, vedd vissza közepes lángra, és főzd kb. 20 percig.

11. Aprítsd fel a gombát, és a zöldborsóval együtt add a leveshez, és főzd még kb. 10 percig míg a borsó és a gomba is megpuhulnak.

12. Vedd ki a hűtőből a kapros túrógombóc masszáját, és nedves kézzel formázz 2-3 cm-es gombócokat, és tedd a levesbe. De előtte vedd kicsire a lángot, hogy a leves épphogy csak gyöngyözzön, ha nagyon lobog a víz, a gombócok széteshetnek.

13. A tejszínt öntsd egy tálba, és merj hozzá a leves levéből egy merőkanállal és keverd simára. Ezt követően merj a tejszínhez még egy merőkanállal a levesből, és keverd el, majd a tejszínes keveréket öntsd a leveshez, és keverd el a levest.

14. Add a tárkonyt a leveshez, és főzd míg fel nem forrt.

15. A végén facsard a citrom levét is a tárkonyos csirkeragu leveshez. Érdemes több részletben hozzáadni, és közben kóstolni, hogy ne citromozd túl, de azt is megteheted, hogy csak tálaláskor kínálsz hozzá citromot, és mindenki annyit tesz a levesébe, amennyit szeretne.

Array
Summary
recipe image
Recipe Name
Tárkonyos pulykaragu leves kapros túrógombóccal
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time