A hal egy tradicionális karácsonyi étel, amit sokféleképpen el lehet készíteni. Egyik népszerű változat, a harcsapaprikás, amit ha afrikai harcsából készítesz, azok is szívesen eszik, akik nem annyira vannak oda a halakért.
Afrikai harcsapaprikás hozzávalók:
- 1 db afrikai harcsafilé, kb. 40 dkg
- 1 db vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál zsír
- 2 evőkanál pirospaprika
- 2 dl tejföl
- só
Afrikai harcsapaprikás elkészítése:
1.Szeleteled fel a harcsát, sózd be, és forgasd meg lisztben.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát, kockázd fel a paprikát, paradicsomot.
3. Melegítsd fel a zsírt, és süsd elő az afrikai harcsa szeleteket, majd tedd őket félre.
4. Tedd a felaprított vöröshagymát, tv paprikát, fokhagymát a zsírba, sózd meg és párold üvegesre.
5. Húzd le a tűzről az edényt, add hozzá a pirospaprikát, keverd el, majd add hozzá a paradicsomot és engedd fel kb. 2 dl vízzel.
6. Ha a zöldségek megpirultak, botmixerrel pürésítsd a zöldségeket, és tedd bele az elősütött halakat.
7. Ha a hal megpuhult, kb. 5 perc habard be a harcsapaprikást. Ehhez a tejfölhöz adj egy keveset a meleg szaftból és keverd simára, majd öntsd a harcsapaprikáshoz és óvatosan keverd el, hogy a halszeletek egyben maradjanak. A legegyszerűbb, ha rázogatod kicsit az edényt, hogy a habarás elkeveredjen. A habaráshoz nem szükséges lisztet használni, mert a halról épp elég liszt kerül a szaftba.
8. Még 3-5 percig kell főzni és kész is az afrikai harcsapaprikás.
A harcsapaprikást frissen tálald, főtt tészta, túrós csusza, galuska , kapros túrógombóc is illik hozzá.
