Szendvicsek szilveszterre az első osztályról

szendvicsek szilveszterre

Illatok, ízek, színek és örömteli pillanatok. Ha az ünnepekre gondolunk, akkor a meghitt pillanatokhoz hozzátartoznak azok a finomságok is, amelyeket a családunkkal és barátainkkal közösen fogyasztunk el ilyenkor. Az alábbi cikkben néhány egyszerű, de nagyszerű szendvics elkészítési és díszítési tipp olvasható, amelyekkel mi is készülünk az ünnepekre.

Több évig egy prémium légitársaság, a Qatar Airways, üzleti osztályán szolgáltam és ez rengeteg gasztronómiai tippel és technikával járult hozzá az Oryx ízek szendvics kiszállító cég felépítéséhez. Sokszor csavarunk egyet a szendvicsek hagyományos ízvilágán és díszítésén is. 

Az olaszos ízkavalkád

caprese szendvics

Néhány szendvics díszítési ötlet már igencsak korán megfogalmazódott, hogyan is fog kinézni, első szendvicsként meg is született a bazsalikomos pestos mozzarellás szendvics, nemes egyszerűséggel, mert imádom az olasz caprese salátát, mely nagyrészt mozzarellából és paradicsomból áll. Azonban ez így nem tűnt túl különlegesnek egy szendvicshez, így feldobtam egy isteni finom, krémes bazsalikomos pestos szendvics alappal. Az ízkombinációba rögtön bele is szerettem, azóta is személyes kedvencem, és egyben egyik legnépszerűbb szendvicsünk.

 

Márványsajtos ízkombó

sonkás szendvics

A másik nagy kedvencem pedig a márványsajt krémes feketeerdő sonkás szendvics, melynél a krémet direkt úgy alkottuk meg, hogy a markáns márványsajtos íz lágyabban érvényesüljön, dióval kiegészítve. Ehhez pedig tökéletesen párosul egy érlelt, szintén karakteres ízű feketeerdő sonka, melyet rózsa formában teszünk a szendvicsre és a falatkára is, kiegészítve némi madársalátával.

 

Szendvics díszítés – szerintünk

szendvicsek

Milyen tényezőkre törekedtünk a szendvicsek és a díszítések kitalálásakor? Legyen először is ízletes, legyen viszonylag könnyen elkészíthető, legyen az egész kombináció kreatív, és nem utolsó sorban legyen látványos minden egyes szendvics és falatka. Nagyon fontos azonban az esztétikus díszítés mellett, hogy az ízek igazán jól igazodjanak egymáshoz, valamint nagyon fontos egy előzetes elképzelés is, milyen szendvicset szeretnénk készíteni, például legyen-e rajta húsos vagy halas feltét, legyen-e inkább vegetáriánus, vagy akár legyen teljesen vegán az adott szendvics. Ehhez szükséges némi ismeret, mely összetevőket használhatjuk a különféle szendvicsek esetében. Rengeteg fantasztikus ötlet közül választhatunk a szendvicsek díszítését illetően, játszhatunk kedvünkre a színekkel is, rengeteg különféle salátát is választhatunk. Nálunk abszolút befutó a frisé és a lolló saláta, mindkettővel igazán szép alapot lehet adni a szendvicseknek. Ugyanakkor a rukkola saláta is zseniális díszítéshez, ennek íze azonban már kissé megosztó.

 

Inkább a rusztikusabb díszítés híve vagyok, nem a tökéletes, habcsőből kinyomott krémek és aszpik használatának, bár gyönyörű megoldások születnek ezek használatával, mi más megoldásokat választottunk. Minden szendvicsünk és falatkánk közvetlenül kiszállítás előtt készül, így garantáljuk azok maximális frissességét, tehát semmilyen hozzáadott tartósítást nem használunk.

 

Sajtkavalkád egy szendvicsen

sajtos szendvics

Sokak szerint a legesztétikusabb, legkülönlegesebb szendvicsünk a sajtkirály, melynek díszítése a legidőigényesebb, de valóban a végeredmény megéri. A cheddar sajtból és némi krémsajtból álló golyócskákat kézzel formáljuk meg, összesen 3 db kerül egy szendvicsre. A két kisebb petrezselymes bundában, a nagyobbik golyócska pedig tökmagba megpörgetve kerül a szendvicsre. Itt millió variáció létezik, mind sajtokat, mind a golyócskák bundáját tekintve. Aki kedvet érez hozzá, hogy ezt otthon is kipróbálja, mindenképp kemény sajtot javaslunk hozzá reszelve, melyhez minimális krémsajt társuljon, a formázhatóság kedvéért. Sokféle fűszerből, akár apróra vágott mazsolából, vagy például dióból is állhat a sajtgolyók bundája, rengeteg szuper variáció közül lehet választani ízlés szerint.

 

Némi extra szendvics díszítés

Mint ahogy korábban említettem, hogy inkább különlegesebben szeretjük díszíteni a szendvicseket, így néhány szendvicsünk kapott extraként bambusz nyársat is, mely amúgy is falatkáink esetében a hagyományos fogvájót helyettesíti. Vegán avokádókrémes szendvicsünk esetében például óriási segítséget nyújt a kígyóuborkás díszítés megvalósításában, melyre többen mondták, hogy kissé fenyőfára emlékeztet így az uborka rajta :). Ha már a vegán kategóriát említettük, fontos a krém elkészítésénél, hogy vegán szendvics esetében nem szerepelhet semmilyen állati eredetű összetevő sem, így az avokádókrém selymesítéséhez némi vegán tejfölt használunk.  

Összegezve, rengeteg féle alapanyag, variáció áll rendelkezésünkre, emellett számtalan zseniális ötletet is elérhetünk például internetről, inspirációként. A látványosság mellett azonban törekedjünk az ízharmóniára is, így biztosan garantált lesz a siker, bármilyen eseményre is készülnek a szendvicsek.