Egy különleges hozzávalótól lesz igazán omlós ennek a mákos pitének a tésztája, ami tojás nélkül készül.
Omlós mákos pite hozzávalók:
Tésztához:
- 14 dkg liszt
- 14 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 5 dkg darált mandulabél (opcionális, én most mandulaaromával helyettesítettem)
- csipetnyi só
A töltelékhez:
Array
- 3,5 dl tej
- 12 dkg cukor
- 1 db fahéjrúd
- 20 dkg darált mák
- csipetnyi só
- 5-10 dkg búzadara
- 1 db citrom héja
- 2 evőkanál rum
- fél marék mazsola
Omlós mákos pite tojás nélkül elkészítése:
Először a mákos pite tésztáját készítsd el. Ehhez tedd egy tálba a lisztet, cukrot, sót, darál mandulát, ettől lesz jó omlós a tészta. Add a felkockázott hideg vajat a lisztes keverékhez és morzsold el a vajat, majd addig gyúrd, míg a tészta össze nem áll. Ha szép egyenletes az összegyúrt tészta, tekerd be fóliával és tedd a hűtőbe egy kis ideig.
Bélelj ki sütőpapírral egy 20×14 cm-es tepsit.
Melegítsd elő a sütőt 150 fokra.
A tészta 2/3-át nyújtsd vékonyra egy kilisztezett deszkán, és óvatosan béleld ki a tésztával a tepsi alját.
A mákos pite töltelékéhez forralj fel két deci tejet 10 dkg cukorral és a fahéjrúddal, majd add hozzá a darált mákot és a mazsolát. Hagyd állni 10 percig.
Egy másik lábosban főzd meg a búzadarát másfél deci tejben egy csipet sóval és a maradék cukorral.
Keverd a megfőzött darát a mákhoz, reszeld hozzá a citrom héját, és ízesítsd rummal. Ha túl hígnak találod a masszát, adj még hozzá búzadarát. A tölteléket keverd jól össze.
A mákos tölteléket tedd a tésztával borított tepsibe és kanállal egyengesd simára.
A tészta 1/3 részét nagylyukú reszelőn reszeld a mákos töltelék tetejére.
Tedd a mákos pitét az előmelegített sütőbe és süsd 40-45 percig.
Ha elkészült, vágd kis kockákra.
Tipp
A mazsolát meggyel is helyettesítheted.
A recept eredetileg a Szájtátva gasztroblogon jelent meg és a szerző engedélyével lett publikálva.
Még több Kellemes ünnepeket cikk
Summary
Recipe Name
Omlós mákos pite tojás nélkül
Author Name
Váli Mónika
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time