Mit jelent, ha valaki ékszert ad ajándékba?

ékszer ajándékba

Életünkben sokszor adunk ajándékot, ez azonban nem mindig ékszer. Munkatársat, távoli barátot vagy messzi rokont viszonylag ritkán lepünk meg ilyen értékkel. Annál gyakrabban tűnnek fel ezek a kiegészítők közeli családtagok nagy napjain, vagy a párunknak szánt kedvesség részeként.

Mit jelent pontosan, ha valaki ékszert ad ajándékba? Írásunkban e gesztus régi és mostani értelmezéseit olvashatod.

Ékszer ajándékozás régen

A korábbi évszázadokban az ajándékozás szokásai sokkal merevebbek voltak a mainál. Lássuk, milyen célból adtak ékszereket!

Kapcsolat megpecsételése

Az értékes kiegészítők átadása a történelem során mindig is elsődlegesen a szerelemhez kötődött. A párok már az ókora Egyiptomban is cseréltek gyűrűt, jelezve összetartozásukat. Rómában pedig már az 1. század végén kezdetét vette a szokás, hogy az eladósorban lévő lányok gyémánttal ékesített gyűrűt kaptak.

A középkorban, Európában a gesztusnak egy másik célja is volt. A menyasszony apja általában gyémántgyűrűt, vagy más értéket küldött a vőlegény apjának. Ez fejezte ki, hogy férjhez akarja adni a lányt. Ebből a hagyományból hamarosan kialakult az eljegyzési ékszer ma ismert szokása.

Egyéb célok

Természetesen már az ókorban és középkorban sem csak a szerelemhez kapcsolódhatott ez a meglepetés. Családtagok, barátok is kifejezhették hálájukat vagy nagyrabecsülésüket egy értékes darabbal. Emellett a gyászajándék és gyakori volt.

A családi hagyományok örökítését is jelenthette az ékszer ajándékozás. Nagyszülők például gyakran adták tovább unokáiknak féltett kincseiket, sokszor a felnőttkor küszöbén. Ez a hagyomány a generációk folytonosságát szimbolizálja.

Ajándék ékszer napjainkban

Napjainkban kevésbé kötöttek a szokások, de a gesztus fő jelentése nem sokat változott.

Párválasztás

A leánykérés során a leendő vőlegény általában eljegyzési gyűrűvel teszi fel a nagy kérdést. Amennyiben viszont karikagyűrűvel kéri meg a választott hölgy kezét, kísérő gyűrű is jár hozzá. Az ajándékozás ez esetben ígéretet, a szándék komolyságát hordozza magában.

Ezen felül a lánykérő gyűrű hordozhat még személyesebb jelentést is. Egy eljegyzési gyűrűt vásárolhatsz fehéraranyból, egyedileg tervezve, a hölgy kedvenc szimbólumát vagy drágakövét befoglalva.

Nagy életesemények ünneplése

Manapság komolyabb események során, közeli rokonok vagy barátok szívesen lepik meg egy értékes nyakékkel, karlánccal vagy más kiegészítővel az ünnepeltet. Az ilyen alkalmak például a következők:

  • keresztelő
  • elsőáldozás
  • bérmálás
  • házassági évforduló
  • kerek születésnap
  • ballagás
  • nyugdíjba vonulás

Természetesen karácsonyra más ünnepekre, például húsvétra is karácsonyra is adható csodaszép kiegészítő.

Baráti kedvességből

Az ékszer akár egy barátság megpecsételését is jelentheti. Az iskolás gyerekek például sokszor feleznek el medált, vagy cserélnek barátságkarkötőt. A felnőttek is tehetik ugyanezt komolyabb kiegészítőkkel, ha nagyon fontos számukra a másik.

Ha azonban a férfi ad értékes meglepetést egy hölgynek, annak jelentése általában szerelem. Még akkor is érdemes erre gyanakodni, ha a hölgy barátságnak véli a kapcsolatot, esetleg házasságban él.

Összefoglalva: Ha valaki ékszert ad a másiknak, általában fontosnak tartja az adott személyt és a kapcsolatot. Korábban egy ilyen gesztusnak még merevebb szabályai voltak. Manapság gyakori a rokonságon belüli vagy barátok közötti ajándékozás. Tehát nemcsak szerelmesek élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Array