Nincs karácsony szaloncukor nélkül! Finom szaloncukort házilag is készíthetsz, most egy narancsos marcipános szaloncukor receptjével ismerkedhetsz meg.
Marcipános szaloncukor hozzávalók:
- 10 dkg szeletelt mandula (használhatsz boltban kapható mandula lisztet is, annak az az előnye, hogy finomabbra van őrölve, mint amit otthon el tudsz érni, de drágább a szeletelt mandulánál, illetve én személy szerint kifejezetten szeretem, hogy az otthon őrölt mandulának nagyobbak a szemcséi)
- 7 dkg porcukor
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 1 db narancs
- 1 teáskanál mandula kivonat
- 10 dkg étcsoki
Marcipános szaloncukor készítése házilag:
1.Tedd egy késes aprítógépbe a szeletelt mandulát a kandírozott narancshéjat a porcukor felét és aprítsd fel.
2. Facsard ki a narancs levét, és 25 ml-t egy szűrőn át önts egy kis edénybe, és kezdd el melegíteni. Add hozzá a porcukor másik felét és folyamatosan kevergetve melegítsd addig, míg a cukor fel nem oldódik.
3. Ha langyosra hűlt a narancsos cukorszirup, add hozzá a mandula kivonatot.
4. Fokozatosan adagolt a cukorszirupot a darált mandulához, lehet nem lesz szükség az egész mennyiségre, és keverd össze míg össze nem áll a narancsos marcipánmassza.
5. Formázz szaloncukor formájú hasábokat, és tedd a mélyhűtőbe 10-15 percre.
6. Darabold össze az étcsokit, és a csoki 2/3-át olvaszd fel gőz felett. Ha felolvadt a csoki, add hozzá a maradék 1/3 csokit, és keverd össze, hogy az utólag hozzáadott csoki is felolvadjon.
7. Vedd ki a hűtőből a marcipános szaloncukrokat, és mártsd bele mindegyiket a csokiba, két villával a legegyszerűbb megoldani, majd tedd őket sütőpapírra, hogy a csoki megdermedjen.
8. Ha megdermedt a csoki a szaloncukron, csomagold be őket, és már kész is!