Korhelyleves egy hagyományos szilveszteri leves, azért is érdemes fogyasztani, mert állítólag segít másnaposság ellen.
Korhelyleves savanyú káposztával hozzávalók:
- 30 dkg füstölt tarja
- 20 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg kolbász, lehet csípős is
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg savanyú káposzta
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 2 teáskanál fűszerkömény
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 3 db babérlevél
- só
- őrölt bors
Korhelyleves recept
1.Tedd egy lábosba a füstölt tarját, a babérlevelet, öntsd fel vízzel és kezdd el főzni.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát, kockázd fel a szalonnát, karikázd fel a kolbászt.
3. Ha nagyon intenzív a káposzta, mosd át, és vágd össze.
4. Amikor a tarja nagyjából megpuhult, (kb. 40 perc múlva), készítsd el a rántást. Olvaszd ki a szalonnát, add hozzá a felaprított vöröshagymát, és pirítsd meg. Majd add hozzá a lisztet és keverd simára.
5. Húzd le a tűzről az edényt, és add a rántáshoz a pirospaprikát és fokhagymát, keverd össze, majd adjál hozzá fél dl hideg vizet és keverd simára.
6. A rántást öntsd a leveshez, és keverd össze.
7. Add a leveshez a savanyú káposztát, és a kolbász karikákat és főzd még kb. 20 percig, míg a káposzta meg nem puhul.
8. A tejfölhöz adj egy merőkanálnyit a korhelyleves levéből, keverd simára, majd a tejfölös habarást keverd a leveshez.