A franciasaláta az egyik legnépszerűbb majonézes saláta Magyarországon. Nem véletlenül, hiszen könnyen el lehet készíteni, laktató, jól passzol sültek mellé, bulira, vendégvárónak is.
Klasszikus franciasaláta hozzávalók:
- 90 dkg mirelit franciasaláta keverék vagy (30 dkg sárgarépa, 30 dkg zöldborsó, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg krumpli)
- 5 db ecetes uborka
- 1 db nagyobb alma
- 6 dl majonéz
- 4 dl tejföl
- 4 evőkanál mustár
- só
- bors
- citromlé
Klasszikus franciasaláta elkészítése:
1.Ha mirelit franciasaláta zöldségkeveréket használsz, akkor főzd meg a zöldségeket a csomagoláson lévő útmutató alapján. Ha friss zöldségeket használsz, először pucold meg őket, és kockázd fel fél centiméteres darabokra és főzd meg. Arra figyelj, hogy ne főzd túl a zöldségeket. Ha megfőttek a zöldségek, szűrd le őket, és tedd félre, hogy langyosra hűljenek.
2. Kockázd fel szintén fél centiméteres darabokra a savanyú uborkát és az almát.
3. Add a felkockázott uborkát és almát a zöldségekhez, és keverd össze.
4. Készítsd el a franciasaláta öntetét. Tedd egy tálba a majonézt, tejfölt, mustárt és keverd simára, Fűszerezd sóval, őrölt borssal, és egy kis citromlével.
5. A majonézes mártást öntsd a zöldségekre, és keverd jól össze.
6. Takard le egy fóliával az edényt, és tedd a franciasalátát a hűtőbe legalább 2 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek a franciasalátához:
A franciasalátát egyéb hozzávalókkal változatosabbá teheted, például a zöldborsó egy részét helyettesítheted kukoricával, adhatsz hozzá kockára vágott sonkát, sajtot, virslit.