Karácsonyi borleves habgaluskával egy igazán látványos, ünnepi leves.
Hozzávalók:
- 1 üveg száraz fehérbor
- 6 db tojássárgája
- 2 dl tejszín (30 %-os)
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál keményítő
- 2 rúd fahéj
- 5 db szegfűszeg
- 1 db citrom
- 1 db narancs
Habgaluskához:
- 3 db tojásfehérje (szoba hőmérsékletű)
- 1 csipet só
- 5 dkg porcukor
Karácsonyi borleves habgaluskával elkészítése:
1 A citromot és narancsot mosd meg jó alaposan, és vékonyan hámozd le a héjukat.
2. Facsard ki a narancs levét, tedd egy főzőedénybe a citrushéjakkal együtt.
3. Öntsd hozzá a fehérbort, a fűszereket, a cukrokat és forrald fel.
4. 4-5 perc főzés után vedd vissza a hőfokot közepesre.
5. A tojássárgákat keverd simára a szobahőmérsékletű tejszínnel és keményítővel.
6. Merj egy fél merőkanálnyi meleg levest a tojásságás keverékhez és keverd össze. Megint merj a levesből a tojásos keverékhez, keverd simára, és öntsd a levesbe.
7. Közepes lángon főzd tovább a borlevest folyamatosan kevergetve. Ha túl magas hőfokon főzöd, akkor a tojás kicsapódhat és rántotta lesz belőle.
8. Ha kezd kicsit besűrűsödni, akkor kész, azt vedd számításba, hogy ha kihűl még sűrűbb lesz, mint forrón.
9. Szűrd át a borlevest és hűtsd ki.
Habgaluska készítése:
1 Egy lábosban forralj vizet.
2. A habgaluskához a tojás fehérjéből kezdjél habot verni, majd fokozatosan adagold hozzá a cukrot, és verjél a tojásból kemény habot.
3. Ha a víz felforrt, állítsd be úgy a hőfokot, hogy a víz gyöngyözzön, és ne lobogva forrjon.
4. Két evőkanál segítségével szaggass galuskákat a tojáshabból. Az egyik kanállal merj ki a habból, és a másik kanálba merd át a habot, hogy a teteje is megformázódjon.
5. Tedd a galuskát a vízbe, egyszerre ne túl sokat, legyne helyük bőven, mert főzés közben meg fognak dagadni.
6. Egy-két perc után fordítsd meg a galuskákat, és főzd meg a másik oldalukat.
7. A megfőtt habgaluskákat szűrőkanállal szedd ki a vízből, és tedd őket félre, a legjobb egy olyan tálba, ahol a felesleges víz le tud csöpögni.
8. Folytasd így a habgaluskák főzését, míg el nem fogynak.
9. Tálaláskor a karácsonyi borleves tetejére rakd a habgaluskákat, megszórhatod pirított mandulával, vagy folyékony karamellel is.
További karácsonyi leves ötleteket a linkre kattintva találsz.