Karácsonyi borleves habgaluskával

karácsonyi borleves hagbaluskával

Karácsonyi borleves habgaluskával egy igazán látványos, ünnepi leves. 

Hozzávalók:

  • 1 üveg száraz fehérbor
  • 6 db tojássárgája
  • 2 dl tejszín (30 %-os)
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál keményítő
  • 2 rúd fahéj
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs

Habgaluskához:

  • 3 db tojásfehérje (szoba hőmérsékletű)
  • 1 csipet só
  • 5 dkg porcukor

Karácsonyi borleves habgaluskával elkészítése:

1 A citromot és narancsot mosd meg jó alaposan, és vékonyan hámozd le a héjukat.

2. Facsard ki a narancs levét, tedd egy főzőedénybe a citrushéjakkal együtt.

3. Öntsd hozzá a fehérbort, a fűszereket, a cukrokat és forrald fel.

4. 4-5 perc főzés után vedd vissza a hőfokot közepesre.

5. A tojássárgákat keverd simára a szobahőmérsékletű tejszínnel és keményítővel.

6. Merj egy fél merőkanálnyi meleg levest a tojásságás keverékhez és keverd össze. Megint merj a levesből a tojásos keverékhez, keverd simára, és öntsd a levesbe.

7. Közepes lángon főzd tovább a borlevest folyamatosan kevergetve. Ha túl magas hőfokon főzöd, akkor a tojás kicsapódhat és rántotta lesz belőle.

8. Ha kezd kicsit besűrűsödni, akkor kész, azt vedd számításba, hogy ha kihűl még sűrűbb lesz, mint forrón.

9. Szűrd át a borlevest és hűtsd ki.

Habgaluska készítése:

1 Egy lábosban forralj vizet.

2. A habgaluskához a tojás fehérjéből kezdjél habot verni, majd fokozatosan adagold hozzá a cukrot, és verjél a tojásból kemény habot.

3. Ha a víz felforrt, állítsd be úgy a hőfokot, hogy a víz gyöngyözzön, és ne lobogva forrjon.

4. Két evőkanál segítségével szaggass galuskákat a tojáshabból. Az egyik kanállal merj ki a habból, és a másik kanálba merd át a habot, hogy a teteje is megformázódjon.

5. Tedd a galuskát a vízbe, egyszerre ne túl sokat, legyne helyük bőven, mert főzés közben meg fognak dagadni.

6. Egy-két perc után fordítsd meg a galuskákat, és főzd meg a másik oldalukat.

7. A megfőtt habgaluskákat szűrőkanállal szedd ki a vízből, és tedd őket félre, a legjobb egy olyan tálba, ahol a felesleges víz le tud csöpögni.

8. Folytasd így a habgaluskák főzését, míg el nem fogynak.

9. Tálaláskor a karácsonyi borleves tetejére rakd a habgaluskákat, megszórhatod pirított mandulával, vagy folyékony karamellel is.

További karácsonyi leves ötleteket a linkre kattintva találsz.

Array
Summary
recipe image
Recipe Name
Karácsonyi borleves hagbaluskával
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time