Gombával töltött karaj, finom ünnepi étel, karácsonyi vacsoraként de szilveszteri vacsorához is passzol, mivel sertésből készül. Nem csak melegen, de hidegen is lehet fogyasztani, felszeletelve hidegtálak dísze is lehet.
Hozzávalók – gombával töltött karaj
- 4 szelet karaj
- 20 dkg gomba
- 5 dkg füstölt sajt
- 1 db vöröshagyma
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa
- só
- bors
- étolaj
Sajttal gombával töltött karaj rántva elkészítése:
1.Először a gombás tölteléket kell elkészíteni. Ehhez tisztítsd meg a gombát és szeleteld fel vékonyan.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát.
3. Melegíts egy kevés olajat, tedd bele a felaprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
4. Add a gombát a hagymához, és kevergetve pirítsd, míg meg nem puhul és össze nem esik. Sózd és borsozd.
5. Add a reszelt sajtot a gombához, addig, míg meleg, mert így segít összefogni a tölteléket.
6. Amíg a töltelék kihűl, addig készítsd elő a karaj szeleteket.
7. A karaj szeleteket klopfold ki egy fólián keresztül, és sózd és borsozd őket.
8. Helyezz egy kiklopfolt, befűszerezett karaj szeletet egy fóliára, helyezz rá egy csíkban gombás tölteléket.
9. A fólia segítségével tekerd fel a karajt. Ezzel a módszerrel töltsd meg a többi karajszeletet is.
10. Készítsd elő a panírozáshoz az alapanyagokat. Tedd egy tálba a lisztet, egy másikba a zsemlemorzsát, a harmadikba pedig habard el a tojást egy kevés sóval.
11. Panírozd be óvatosa a töltött karaj szeleteket. Hempergesd meg először a lisztben, majd a felvert tojásban, végül a zsemlemorzsában. A legegyszerűbb, ha a kezeddel csinálod, mert így a legkönnyebb, hogy ne essen szét panírozás közben.
12. Melegíts olajat a húsok kisütéséhez. Ha egy magasfalú edényt használsz, kevésbé tud fröcskölni. Egy-két ujjnyi magasan legyen olaj az edényben, és közepes lángon süsd aranybarnára a gombával töltött karaj szeleteket mindegyik oldalát.
13. Tedd a kisült karaj szeleteket egy konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassa.