A franciáknak a fatörzs torta olyan, mint nekünk magyaroknak a bejgli. Elképzelhetetlen nélküle a karácsony. A karácsonyi fatörzs eredetileg egy csokoládés piskótatekercs, amit karácsonyi motívumokkal diszítenek, mint például csokilevél, marcipángomba. Mivel nagyon népszerű, így évről évre újabb variációkkal, ízesítésekkel rukkolnak elő a cukrászok és háziasszonyok. Látványos sütemény, és nem is túl bonyolult elkészíteni, így otthon is próbálkozhatsz vele, a család hálás lesz érte.
Karácsonyi fatörzs eredete
Felmerülhet a kérdés, hogyan kerül a fatörzs az asztalra. A fatörzs hagyománya Skandináviából ered, ahol mindig ünnepélyesen választottak egy nagy farönköt, és azzal fűtötték fel a házat a nagy hidegben. A rönk a Jézus által képviselt melegséget és reményt szimbolizálja. Szenteste meggyújtották, és 12 napig nyújtott meleget. Így vált a farönk karácsonyi szimbólummá, és mikor már nem volt szükséges hatalmas farönkökkel fűteni a házat, így a fatörzsből egy finom karácsonyi sütemény lett.
Hozzávalók (csokis-narancsos változat):
- 10 dkg liszt,
- 25 deka porcukor,
- 1 vaníliás cukor,
- 1 kávéskanál citromlé,
- 5 tojás és 2 tojássárgája,
- 40 gramm étkezési keményítő,
- 2 evőkanál víz,
- 30 dkg étcsokoládé,
- 20 dkg vaj,
- 1 narancs leve és reszelt héja,
- 5 dkg mazsola,
- 5 dkg durvára vágott, pirított dió,
- 3 evőkanál rumaroma,
- kandírozott narancsdarabok a díszítéshez.
Francia karácsonyi fatörzs elkészítése:
1 A karácsonyi fatörzshöz először a piskótát kell elkészíteni. Ehhez szitáld össze a lisztet és a keményítőt.
2. Tegyél 5 tojás fehérjét egy tálba és egy robotgép segítségével kezd el habbá verni, mikor kezd összeállni, fokozatosan adagold hozzá a citrom levét, és 7-8 dkg porcukrot.
3. Az 5 db tojássárgájához adjál 7-8 dkg porcukrot és a vizet, és robotgéppel keverd habosra.
4. A tojásos keverékhez keverj egy keveset a tojásfehérje habból, ezzel lazítsd fel, majd fokozatosan, felváltva adagold hozzá a lisztes keveréket és a tojásfehérjét. Egy spatulával nagy mozdulatokkla keverd össze.
5. A piskóta tésztáját kend ki egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg, kb. 10 perc alatt elkészül.
6. A megsült piskótát borítsd ki egy tiszta konyharuhára, húzd le róla a sütőpapírt, és locsold meg rummal.
7. A konyharuha segítségével többször tekerd fel és le, és felcsavarva hagyd kihűlni.
8. Amíg hűl a piskóta, addig készítsd el a fatörzs csokis narancsos krémjét. Olvaszd fel a csokoládév vízgőz fölött, adj hozzá 10 dkg porcukrot és 2 tojássárgáját, és folyamatosan kevergetve sűrítsd be.
9. A vajat keverd simára a narancs levével és reszelthéjával, a rumaromával és vaníliás cukorral.
10. A vajas masszát keverd az olvasztott csokihoz.
11. Minden elkészült, már csak össze kell állítani a fatörzs tortát. Tekerd ki a piskótát, és kend rá a krém 2/3-át. Szórd meg dióval és mazsolával és tekerd fel úgy, hogy a széle az aljára kerüljön.
12. Tedd egy tálcára, és kend be kívülről is a maradék csokikrémmel.
Nézd meg ezt is:
.





