Fenyőfaválasztási kisokos: típusok és jellemzőik

fenyőfa

Karácsony lesz hamarosan újra. Döntenünk kell mekkora és milyen fenyőfát válasszunk. Évekkel ezelőtt kezdett általánosan divattá válni, hogy nem csak lucfenyő létezik, és bár a többi fajta drágább a megszokott lucnál sokkal tovább bírják a lakás száraz levegőjét. Minőségi karácsonyfák nagykertől is vásárolhatóak, így a saját dolgodat könnyíted meg azzal, hogy már időben, kedvező áron veszed meg. Lássuk a fenyőfaválasztási kisokost!

Lucfenyő, a hagyományos díszlet

Nálunk a leggyakrabban vásárolt fafajta, szép alakú sokkal olcsóbb mint a többi fajta, hagyományosan ezt találjuk meg a magyar otthonokban. Miután ez a legkeresettebb valószínűleg elég korán elkezdték kivágni őket, így nagy az esély, hogy a fűtött szobában hamar elkezdi hullajtani a tűleveleit.

2. Ezüstfenyő

Az egyik legdrágább fafajta a fenyők közül, ráadásul még nagyon-nagyon tüskés. Ahol pici gyerek vagy háziállat van, nem biztos, hogy a legjobb választás. Karácsonyfának nagyon szép, zömök formája miatt, leveleit viaszréteg borítja így csak későn kezdi el hullajtani. Illata rendkívüli.

3. Duglaszfenyő

Nagyon jó karácsonyfának, hiszen sokáig eltartható a lakásban anélkül, hogy hullana a tűlevele. Közepes árával, puha tűleveleivel ma már általánosan kedveltté vált a vevők körében. Laza felépítésű, nagyon szép alakú fa jól mutat bármekkora méretben. Könnyű díszíteni.

4. Feketefenyő

Attól fekete, hogy nagyon sötétek a levelei, bár szúrósak. Elviseli a lakás száraz levegőjét, nem kezd hamar hullani. Manapság sokan választják ezt a fajtát karácsonyfának, hiszen az ára is elfogadható és nagyon kellemes hangulatot áraszt.

5. Erdeifenyő

Nagyon népszerűnek számít a karácsonyfának valók között. Nagyon jól tartja a lombját, viszonylag későn kezdi el hullajtani a leveleit, ugyanakkor szabálytalanok az ágai, levelei szúrósak. Viszont a levelekből kifolyik a gyanta,ez gyakorta előfordul. A gyanta pedig nagyon nehezen tisztítható..

Akkor melyik az ideális karácsonyfának?

Ezt mindenkinek magának kell eldönteni. Hiszen nem tudhatjuk, hogy kinek melyik tényező a legfontosabb. Az ideális karácsonyfa attól lesz ideális, hogy mi elvárásainknak fog megfelelni.

Azt kell eldönteni legelőször is, hogy mennyit szánunk rá? A legfontosabb kérdések egyike a lombtartás vagy a szúrós levelek?

Formáját tekintve nem mindig kell, hogy hibátlan legyen, hiszen sok esetben előfordul, hogy egy az egyik oldalán gyengébben fejlett fát választunk egy neki tökéletesen megfelelő sarokba, főleg egy kisebb lakás esetében ahol nem mindegy mekkora helyet foglal el.

Összegezve

Természetesen nem a fa mérete, formája határozza meg azt, hogy milyen lesz az ünnepünk, hanem az, hogy mennyire teszünk meg mindent a békés, boldog karácsonyért. Ugyanakkor és ezt jól tudjuk, hogy karácsonyfa nélkül nem karácsony a karácsony. Sok egyedül élő ember dönt úgy, hogy nem vásárol fenyőfát, hiszen egyedül van, neki minek? Aztán ahogy közeleg az ünnep egy kis ágat azért csak belop az otthonába.

Array