A borscs leves (orosz céklaleves), egy izgalmas és pikáns leves, másnaposság ellen is hatásos. Ha egy vegetáriánus levest szeretnél szilveszterkor tálalni, akkor mindenképpen próbáld ki!
Borscs leves hús nélkül hozzávalók:
- 2 db cékla
- 2 db sárgarépa
- 1/4 káposzta
- 2 db burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek paradicsompüré
- 2 ek olívaolaj
- 1 db babérlevél
- 1/2 citrom leve
- só, bors
Borscs leves hús nélkül hozzávalók a tálaláshoz:
- tejföl
- kapor
Borscs leves elkészítése
1. Aprítsd fel a hagymát, a céklát és a sárgarépát vágd csíkokra.
2. Egy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, tedd rá a hagymát, sózd meg és párold üvegesre.
3. Add a hagymához a csíkokra vágott céklát és sárgarépát és dinszteld pár percig.
4. Sózd, borsozd, add hozzá a paradicsompürét és keverd el.
5. Enged fel a cékla levest vízzel vagy alaplével és közepes lángon főzd, míg a zöldségek nagyjából megpuhulnak.
6. Vágd fel a káposztát csíkokra, a burgonyát kockára és ha a cékla nagyjából megpuhult, add a káposztát és a burgonyát a leveshez és a babérlevelet. Ha szükséges, pótold a vizet.
7. Főzd össze a cékla levest míg a káposzta is megfő. Ne főzd túl! Úgy a jó, ha a zöldségek roppanósak maradnak.
8. Ha kész, add a borscs leveshez a fél citrom levét.
Tálaláskor tegyél a tányérokra egy-egy evőkanál tejfölt, és szórd meg kaporral.
A céklaleveshez barna rozskenyeret szoktak fogyasztani.