Apák napja

apák napja

Mi az az apák napja, mikor van, mit ünneplünk ezen a napon és hogyan?

Mit ünneplünk apák napján?

Az apák napja egy világszerte ünnepelt nap, ahol az apaságot, az apákat ünnepeljük, hasonlóan az anyák napjához.

Mikor van apák napja?

Magyarországon az apák napját június harmadik vasárnapján ünneplik.

Apák napja időpontja Magyarországon

2020. június 21.

2021. június 20.

2022. június  19.

Az apák napját egyes országokban eltérő napokon ünneplik, például Németországban áldozócsütörtökön, Ausztriában és Belgiumban június második péntekén, vannak országok ahol márciusban vagy novemberben.

Apák napja eredete, története

Az apák napját Európa katolikus országaiban már a középkorban is ünnepelték, Szent József napján, március 19-én. Számos európai országban, mint például Portugália, Spanyolország vagy Svájc még mindig március 19-én ünneplik az apák napját.

Az apák napja, mint világünnep az USA-ból terjedt el. 1909-ben, Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák napja megünneplését, mikor egy anyák napi rendezvényen vett részt. Az ő édesapja egyedül nevelte fel őt és testvéreit, mivel édesanyjuk meghalt szülés közben. Sonora Smart Dodd sokat kampányolt az apák napja ünnepléséért, és az USA egyre több államában kezdték ünnepelni, de csak 1972-ben ismerte el hivatalos ünnepé Richard Nixon elnök.

Az apák napját Magyarországon 1994 óta ünnepeljük, ekkor indítottak mozgalmat az apák napja bevezetésére, ezért nálunk nincs még akkora hagyománya, mint az anyák napjának, de évről évre nő a népszerűsége.

Hogyan ünneplik az apák napját?

Az első apák napján vörös rózsával köszöntötték fel az édesapákat.

Mint minden más ajándékozásnál, az apák napi ajándék kiválasztásánál is érdemes olyan ajándékot választani, amit az ajándékozott szeret, aminek örül. Ez lehet saját készítésű vagy vásárolt ajándék is, és nem feltétlenül kell kézzel fogható ajándéknak lennie, a gesztus a lényeg. Mivel rohanó világunkban az idő számít a legnagyobb kincsnek, az édesapákkal együtt töltött idő lehet a legszebb apák napi ajándék.

Válogass az apák napi köszöntők közül:

Egyes országokban egyéb hagyományok is kapcsolódnak az apák napjához.

Németországban az apák napja sokkal inkább egy férfi ünnep, mint tisztelgés az édesapák előtt. A fiatal férfiak egyfajta beavatási szertartáson esnek át apák napján, amin nem feltétlenül csak apák vehetnek részt. Baráti társaságok, munkatársak, sporttársak verődnek ilyenkor össze. A program általában közös italozás, evés, mulatozás, éneklés, kiabálás.

A férfiak ezen a napon szívesen tartanak kocsma túrát, ahol sorban meglátogatják kedvenc helyeiket, sörkerteket. Sokan mennek a szabadba, italokkal, és ételekkel teli hátizsákokkal, vagy kézikocsikkal, amik a sörös rekeszek és a szállításában segítenek, és helyet biztosítanak a hangszóróknak, amik a mulatozáshoz a zenét biztosítják.

Spanyolországban, pontosabban Valenciában egy másik ünnep is kapcsolódik apák napjához, amit március 19-én ünnepelnek, ez a Las Fallas, ami egy több napos ünnepsorozat, de a csúcspontja március 19-én éjszaka van.  Ezt az ünnepet Szent József, az ácsok védőszentjének tiszteletére rendezik. Az ötlete az ácsoktól ered, akik a tél végével elégettek minden megmaradt hulladékot, hogy megtisztítsák a műhelyüket és a tavaszt tiszta lappal indítsák. Az egész olyan, mint egy hatalmas szilveszteri buli karnevállal, felvonulással, petárdákkal, és örömtüzekkel.

Még több információt találsz az apaknapja.info weboldalon!

Array