A kulináris fotózásról

ételfotó

Mindannyian tudjuk, hogy az étel iránti étvágyat, de az ízét is nagyban befolyásolja a megjelenés. Ez az oka annak, hogy egy jó fotó kötelező, ha az étlapról van szó. Emellett a kutatások azt mutatják, hogy a kivételes kulináris fotók felvétele akár 30%-kal is növelheti az étlapon szereplő ételek eladásait.

A jó hír az, hogy bárki, akinek okostelefonja van, professzionális minőségű fényképeket készíthet, és közzéteheti azokat ügyfelei és potenciális vásárlói számára.

1. Kezdje a dekoráció kiválasztásával

Míg az ételnek a figyelem középpontjában kell állnia, a dekoráció növelheti annak esztétikai értékét. Használjon kellékeket, például szalvétákat, edényeket és asztaldíszeket, például virágokat, vagy egy csésze kávét vagy teáskannát, ha van. Így a fotó nem csak az ételt, hanem egy történetet mesél el.

Fontos megjegyezni, hogy tekintete könnyen mozoghat a képen. Ezt úgy érheti el, hogy a díszítő tárgyakat az érdekes pont körül egyensúlyozza ki.

2. Keresse meg a megfelelő lámpát

Kétségtelen, hogy egy jól megvilágított kulináris fotó a hétköznapi dolgokat széppé varázsolja. Sok helyen azonban nem férnek hozzá professzionális világítóberendezésekhez, ezért azt javasoljuk, hogy csak természetes fényt használjon. Keressen helyet az ablak mellett, vagy akár kint, jól megvilágított udvaron, közvetlen napfény nélkül. Ne feledje azonban, hogy a fényt a nap különböző időszakai befolyásolják.

Kerülje a beépített vaku használatát. Semmi sem képes megölni egy jó fényképet, mint a vaku – éles tükröződéseket hoz létre, természetellenes árnyalatokat és árnyékokat ad a fényképekhez, amelyeket nehéz szerkeszteni, és hajlamos elsimítani és unalmassá tenni a képet. A vaku nélküli fotózás az, ami érdekelni kell – azon kívül, hogy nincs szükség vakura, ha megfelelő a fény.

3. Találja meg a megfelelő perspektívát: milyen szögeket használjon

A fényképek elkészítéséhez két alapvető szög létezik – a lapos megjelenés érdekében alulról, körülbelül 10-40 fokos szögben, az asztal alján vagy közvetlenül az edény felett. Minden attól függ, mivel szeretnél meglepni. A fénykép témája határozza meg, hogy melyik szöget választja.

Ha étellel teli asztal mellett szeretne képet készíteni, a felülről lefelé néző fotó a legjobb megoldás, hogy mindent megörökítsen a keretben, elkerülve a háttér zavaró hatását. De ha egy többrétegű italról, egy több összetevőből álló ételről vagy egy tányérról készítesz egy képet, akkor jobb a közeli vagy oldalkép. A fénykép „finomabb” lesz.

4. Használjon állványt

Lehet, hogy kicsit nehézkes a szállítása, de az állvány használatának számos előnye van. Lehetővé teszi a fényképezőgép optimális pozíciójának kiválasztását, a dekoráció módosítását, miután megtalálta az ideális keretet, és ezzel egyidejűleg javíthatja a kép tisztaságát.

Nagyon sok lehetőség közül választhat. Mivel a témája az étel, célszerű egy kisebb állványt használni, amelyet az asztalra helyezhet.

Array