Sütőtökös tekercs igazán ünnepi sütemény, karácsonyra vagy halloweenre igazán jól passzol A piskóta a sütőtöktől finom szaftos, amit fehércsokis mascarponés krém tesz még ízletesebbé. A recept Amerika egyik kedvenc szakácsától, Martha Stewarttól származik.
Sütőtökös tekercs hozzávalók:
Sütőtökös piskótához:
- 110 gramm liszt
- 200 gramm kristálycukor
- 150 gramm sütőtök püré
- 3 db tojás
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
Mascarponés krémhez:
- 225 gramm mascarpone
- 120 ml habtejszín
- 170 gramm fehércsokoládé
- 1 db narancs
Sütőtökös tekercs elkészítése:
1.Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
2. Szitáld egy tálba a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, gyömbért, fahéjat, szerecsendiót és keverd össze.
3. Üsd egy másik edénybe a tojásokat és add hozzá a kristálycukrot. Robotgéppel keverd össze, míg ki nem fehéredik, és a mennyisége kb. háromszorosára nem nő. Ez kb. 10 perc.
4. Add a tojásos masszához a sütőtök pürét, és keverd tovább alacsony fokon még kb. 2 percig.
5. Szitáld a lisztes keverék felét a tojásos masszához és egy spatulával, forgasd óvatosan össze.
6. Szitáld a lisztes keverék másik felét is a masszához és keverd óvatosan össze.
7. A tésztát kend egy spatula segítségével vékony rétegben egy sütőpapírral bélelt sütőlapra.
8. Süsd kb. 10-12 percig a sütőtökös piskótát, majd vedd ki a sütőből és pihentesd kb. 10 percig.
9. Távolítsd el a sütőpapírt a piskótáról, tekerd fel, és hűtsd ki teljesen.
10. Melegítsd fel a tejszínt, és öntsd a darabokra tördelt fehér csokoládéra, és várj pár percig, hogy a csoki meg tudjon olvadni. Keverd simára.
11. Keverd simára a mascarponét, és add hozzá a fehércsokis massza felét, és keverd össze.
12. Add a krémhez a fehér csokis másik felét, és keverd simára.
13. Végül add hozzá a narancs reszelt héját, és ezzel is keverd össze.
14. Tekerd ki a sütőtökös piskótát és kend meg a krémmel, majd óvatosan tekerd vissza.
15. Tedd a sütőtökös tekercset a hűtőbe 15-20 percre.
16. Tálalás előtt szórd meg porcukorral.